老爺Mac機開機畫面全白………

有部iMac行開Windows 7,突然間死亡。
以為Hardisk有問題,咁就拆機換咗隻Hardisk落去。

開機就一片白,乜指示都無。
請問係咪要先重裝MacOS?之後再裝Bootcamp先可以裝返Windows?

P.S︰因為部機個User當初都係二手買返嚟,無跟到Mac OS嘅安裝光碟,咁其實係咪即係無得搞?

有部iMac行開Windows 7,突然間死亡。
以為Hardisk有問題,咁就拆機換咗隻Hardisk落去。

開機就一片白,乜 ...
mdws2002 發表於 2017-2-17 14:51

部mac 係咩年份?係咪用Nvidia GPU?

按power後再按command + R,可唔可以去到disk utility?

按power後再按command + R,可唔可以去到disk utility? ...
6seven 發表於 2017-2-17 14:59

見到底部寫(c) 2007 Apple,應該係2007年嘅機。
GPU無留意,不過拆機嗰陣見到有AMD Logo係底板上,估計應該係AMD GPU。

因為部機攞返嚟嗰陣,就係主機Only(一體機連Mon),無跟到Apple嘅Keyboard。
之前用都只係用普通PC嘅USB Keyboard。
請問Command + R對應返嘅Key即係邊個呢?

見到底部寫(c) 2007 Apple,應該係2007年嘅機。
GPU無留意,不過拆機嗰陣見到有AMD Logo係底板上,估計應 ...
mdws2002 發表於 2017-2-17 15:08

Windows logo key = command key

按power後再按command + R,可唔可以去到disk utility? ...
6seven 發表於 2017-2-17 14:59

啱啱試咗用Ctrl + R(網上話Command鍵,即係對應PC Keyboard嘅Ctrl鍵)
無反應。白屏之後,有個Floder帶問號嘅圖示係度閃下閃下。
入唔到DIsk Utility。

啱啱試咗用Ctrl + R(網上話Command鍵,即係對應PC Keyboard嘅Ctrl鍵)
無反應。白屏之後,有個Floder帶問 ...
mdws2002 發表於 2017-2-17 15:18

試一按power 即按住win key + R.

如果都係入唔到,應該底板出事。

試一按power 即按住win key + R.

如果都係入唔到,應該底板出事。
6seven 發表於 2017-2-17 15:21

情況都係一樣,即係可以宣佈死亡?

情況都係一樣,即係可以宣佈死亡?
mdws2002 發表於 2017-2-17 15:27

要check 返2007 Macbook pro 可唔可以用新OS, 還是要用返 OSX 10.6 碟黎上過。

太舊,當死馬醫。

回覆 5# mdws2002

出問號FOLDER即係HDD無OS,用CD或者有MAC OS既USB DRIVE BOOT 機,再裝過機就應該OK

回覆  mdws2002

出問號FOLDER即係HDD無OS,用CD或者有MAC OS既USB DRIVE BOOT 機,再裝過機就應該OK ...
thankyouabc 發表於 2017-2-17 18:25

同意,部腦無事,只久OS,重裝即可,10.6或10.5都得