[開箱] [開箱] Apple TV 4th Gen 香港版

今日去TST APPLE買左部 32GB HKD 1,188
同場 3代都仲有得買 (好彩)

先拍條開箱片先:

https://youtu.be/u9vKfFoQ2pc

真心唔明點解會厚左,唔通為左散熱?
最不滿冇咗Optical Out !
香港又冇得用SIRI ...
(要用美國ACCOUNT先得)

新增:

介面操作簡介
https://www.youtube.com/watch?v=iJ_VCXWd7Do

今日去TST APPLE買左部 32GB HKD 1,188
同場 3代都仲有得買 (好彩)

先拍條開箱片先:

真心唔明點解會 ...
hkstanley 發表於 2015-11-1 12:25

我覺得本身Apple TV設計唔錯,但機身加厚左好怪
遙控又唔明點解唔全黑化
咁都算,正面全磨沙就幾好,唔明點解下半部用鏡面

四代無Apple TV既人入返部唔錯,單論部機其實唔錯
但係我正係睇下YouTube,Airplay都少用(應該話部野都無咩點用),暫時3都夠
4暫時無咩殺手功能想換

Siri唔係話轉英文就用到咩,連ac轉迫你轉用美國先比用?咁家庭共享就唔方便......
師兄用緊果陣摸部機,温度點?

我覺得本身Apple TV設計唔錯,但機身加厚左好怪
遙控又唔明點解唔全黑化
咁都算,正面全磨沙就幾好,唔明 ...
a39g99 發表於 2015-11-1 15:12

Ching, 我岩岩試完, 更正左, 美國ACCOUNT可用SIRI, 香港不能 ~

溫度, 的確冇3代咁熱~ 可能近期香港凍返少少啦~

坦白呀, 3代夠用.... 你話要裝APPS, 我不如iPhone Mirror上電視, 重點係佢個OPTICAL OUT好重要
    如果係要用電視打機, PS4仲好啦... 可能佢係TARGET D小朋友市場啦

我咁講啦,真係睇你點用
好似我咁,我係IPHONE成日用AIR VIDEO HD,因為可以出街都可以睇到家中的片
用AIRPLAY都一樣用到,但問題係成日用AIRPLAY睇親戲,中途有電話就變左要中斷,其實係一件幾煩的事
而家4代的APPLE TV+AIR VIDEO TV APPS,完全附合最理想的使用環境,昨日我係家中都煲左一日片

我咁講啦,真係睇你點用
好似我咁,我係IPHONE成日用AIR VIDEO HD,因為可以出街都可以睇到家中的片
用AIRPLAY ...
sunhikari 發表於 2015-11-2 11:52

你講既野用部iPad都得啦
Apple TV出左Air video apps啦?正!

你講既野用部iPad都得啦
Apple TV出左Air video apps啦?正!
a39g99 發表於 2015-11-2 12:07

Apple TV版係出左啦

仲有,IPAD仲有電池限制,唔通又要長插濕電?

我咁講啦,真係睇你點用
用AIRPLAY ...
sunhikari 發表於 2015-11-2 11:52

請問 AIR VIDEO TV 既片係咪係你個電腦內? 咁同我係Mac上直接AirPlay出APPLE TV 3代, 有冇大分別架?

請問 AIR VIDEO TV 既片係咪係你個電腦內? 咁同我係Mac上直接AirPlay出APPLE TV 3代, 有冇大分別架? ...
hkstanley 發表於 2015-11-2 15:58

要睇下你點為之分別LOR
基本上AIR VIDEO TV係用程式自己同SERVER溝通
但如果用Mac上直接AirPlay出APPLE TV 3代的話,要出全畫面得QUICKTIME先支援(你明白QUICKTIME支援本身較差的問題先),如果用VLC就好似係Mac用AIRPLAY用鏡射畫面咁,畫面點都有一定程度的DELAY,睇上黎無咁舒服
仲有,因為佢本身有IPHONE版的軟件,配合使用可以做到看上半部,出街可以直接睇埋下半部的效果
唔駛下下困住間屋先有得睇,而且只要用一個搖控就可以控制系統,唔駛下下拿住部MAC先操控到,

某程度係方便左係事實

要睇下你點為之分別LOR
基本上AIR VIDEO TV係用程式自己同SERVER溝通
但如果用Mac上直接AirPlay出APPLE T ...
sunhikari 發表於 2015-11-2 16:10

明白... 我自己用開Synology Nas... 希望有APPS可以直讀 dlna ...