[操作疑難] iPod 三代接駁方法...急求助!!!

(我本身係用 MBP Retina)
收了一部2手 iPod 3代, 但遇到困難...唔知點做好,求助各位CHING:

1)一返家想 iTunes Restore,因為我係MBR Retina,無Firewire 400 port,所以我插USB cable,iTunes detect到部iPod,但restore唔到,佢warn話要用Firewire 先Restore到,咁係咪正常呢? 但應該點算好?
我見Apple Online Store 有 Thunderport 轉 Firewire 賣,應該係Firewire 800,唔見有轉400果種賣....
http://www.apple.com/hk-zh/shop/product/MD464ZM/A/apple-thunderbolt-至-firewire-轉換器

應該點算?有無其它可行的方法? 或者有無Thunderport 轉 Firewire 400 cable 賣? THANKS!
抑或是應該買USB轉Firewire 400 的Cable?

2)我見電池都算滿,但一插USB 線落部MBPR之後,一分鐘都唔夠立即warn我無電,之後斷埋!咁又係正常?USB Cable 竟然耗咁Q多電?    但我試就咁聽歌都唔會立即無電!

買條雙頭線( firewire加usb)firewire插住隻火牛 usb插電腦 搞掂 線同火牛淘淘有

買條雙頭線( firewire加usb)firewire插住隻火牛 usb插電腦 搞掂 線同火牛淘淘有
dee30 發表於 2015-11-17 17:35

大約係點既樣?唔係太明

(新)高登 會唔會有?

IPOD 3 代不能用USB充電 只可以用FW來充電,所以吾比USB RESTORE
要RESTORE 抓部PC 加張PCI FW卡(新高登二手幾拾元左右),好過比2XX APPLE 用得一次

同你部机電池都係半死,見意更換,半死鋰電池有好大机充電時會發脹爆炸,整壞部机就........

IPOD 3 代不能用USB充電 只可以用FW來充電,所以吾比USB RESTORE
要RESTORE 抓部PC 加張PCI FW卡(新高登二 ...
drlui 發表於 2015-11-17 17:56

無PC...唉

部機充滿可以播到大約4個hrs左右,算唔算係半死?

我就係為左部3 gen 特登比左唔知幾十定百幾買左張FireWire 400 卡
因為收部機番嚟時以為底板有1394 (舊㡳板仲有)

但如果係Mac, 又唔想等唯有幫襯Apple
仲要加個800 轉400 adapter
Yahoo 有800 to 400 cable
等得嘅都係淘

我就係為左部3 gen 特登比左唔知幾十定百幾買左張FireWire 400 卡
因為收部機番嚟時以為底板有1394 (舊㡳 ...
Once 發表於 2015-11-17 18:08

800 轉400 adaptor << 大約幾錢到?邊度有?高登/旺電實有?

就算係PC都得Notebook ja...

800 轉400 adaptor
ayacalip 發表於 2015-11-17 18:16

eBay 有
Yahoo 睇錯

淘嘅話兩件野加埋都係百幾人仔

想幫ipod 3換電,有冇方法搵邊度整?

回覆 3# ayacalip
圖1就係果款線,圖2就係1394火牛 新高登唔1定有 就算有都好貴