今日終於買咗LEAR Le01

長短線+耳棉,total $238。

喺現場試埋Le01+,但喺覺得D聲好濛,bass太重。
有無ching提議下點煲?我之前D耳機就咁用收音機煲,唔喺咁講究

煲機可以用煲機碟或者用你平時聽開既歌煲就可以
但唔建議用收音機或電腦軟件煲
雖然用收音機或電腦軟件煲會比用普通音樂煲快,但煲壞耳機既風險會提高。

要注意每次煲既時間同音量
每次約3~4小時, 音量係平時聽既40~70%
每次休息半小時

原帖由 回憶是很痛苦 於 2009-9-1 02:08 發表
煲機可以用煲機碟或者用你平時聽開既歌煲就可以
但唔建議用收音機或電腦軟件煲
雖然用收音機或電腦軟件煲會比用普通音樂煲快,但煲壞耳機既風險會提高。

有無建議每日煲幾耐?

原帖由 windytime 於 2009-9-1 02:47 發表
要注意每次煲既時間同音量
每次約3~4小時, 音量係平時聽既40~70%
每次休息半小時

ok, 多謝兩位Ching提醒!

回覆 4# 的帖子

其實煲幾耐每個人既習慣都唔同
煲既方法亦有好多種
就我個人而言
例如我目標鐘數係100小時或者更多
有時段音量限制
首10個鐘用你平時聽既音量的1/3
第20-40個鐘可以用平時聽既音量的2/3
第50-150小時就可以用返正常音量煲
第150以上小時就用比正常高少少既音量直到你想停唔電煲為止

原帖由 ohoohoo 於 2009-9-1 01:45 AM 發表
長短線+耳棉,total $238。

喺現場試埋Le01+,但喺覺得D聲好濛,bass太重。
有無ching提議下點煲?我之前D耳機就咁用收音機煲,唔喺咁講究

le01+bass重過le01咩?:funk:我覺得le01重好多wor...

原帖由 raymond_y 於 2009-9-2 02:21 發表

le01+bass重過le01咩?:funk:我覺得le01重好多wor...

哩個只喺我喺現場試聽嘅感覺

煲佢300小時到啦,正好多,佢味開聲

CHING係邊度買?