請教選擇耳機

小弟想請大家幫手選擇耳機,由於我係100%全新手,所以希望大家多多指教!
多謝!!!

我依家用緊 Galaxy Neuxs, 之前用原廠耳機聽歌會好奇怪,會有好大的立體聲,好刺耳,聽唔到人聲,係 effect 果道點教都係噤差。。。。。。。
其實會唔會關我入歌的時候的做法有問題所以會噤樣?
我入歌係用windows media player 由cd 擷取,擷取設定係 MP3> 320kbps
果D歌我係電腦用喇叭聽就冇問題,一去到電話就變成噤。。。。。。。。(我的喇叭是 logitech 的 5.1)

我想搵一對耳機可以做到以下的

1. 最好不是入耳式,因為我覺得入耳式好唔舒服。
2. support android device, cause i am using galaxy nexus.
3. 有埋mic 可以講電話.
4. budget around $300-$400, a little bit over budget is aceptable.
5. 牌子冇所謂

Thanks!

平耳式要好聲好少好少好少好少好少好少好少選擇,要等其他師兄介紹

最近我買左飛x 浦 的平價耳機 + mic 來粗用, 聲音相對價錢黎講. 坦白講好不是好, ok 可接受啦.

不過如真的買的話, 去耳機鋪頭試試看自己岩口味啦.

平耳式要好聲好少好少好少好少好少好少好少選擇,要等其他師兄介紹
ミクミク 發表於 2012-5-29 13:52

thanks ching! 其實都唔一定要平耳式, 如果有就當然最好啦.

最近我買左飛x 浦 的平價耳機 + mic 來粗用, 聲音相對價錢黎講. 坦白講好不是好, ok 可接受啦.

不過如真的 ...
mvp3 發表於 2012-5-29 14:10

ching 有冇邊道耳機鋪介紹下? 如果怕俾人話賣廣告的話絕對歡迎pm 我

你 GOOGLE 下耳機專門店. 亦X , 金X 都有得試. 記住試下D 貴野

你 GOOGLE 下耳機專門店. 亦X , 金X 都有得試. 記住試下D 貴野
mvp3 發表於 2012-5-29 20:40

咁快推人入坑

mvp3 發表於 2012-5-29 20:40

樓主~唔好比呢位c兄毒到呀
否則你既荷包好快會

這得一入店頭先叫店員比akg k3003i你試,之由價位$1xxxx > $1xx的慢慢試落去,

這得一入店頭先叫店員比akg k3003i你試,之由價位$1xxxx > $1xx的慢慢試落去,
s20012797 發表於 2012-5-29 21:27

如果噤樣試我會唔會出唔到門口?
btw, 原來有D耳桶可以去到$1xxxx ? 我真係太井底............