封閉式耳機究竟係咪封閉式?隔得咁差d開放式咪死得

用緊AKG K77,封閉式但唔覺隔音,屋企已算靜,但遠方電視機都聽得非常清楚,有人R痕又聽到,好遠既車經過又係好清楚,我諗頂多隔到十幾db

咁d開放式耳機咪死得,仲要漏音出去,莫講話戴出街,基本上屋企有人講電話你已經可以放低部機唔駛聽

另外耳筒垂直無弧度戴到耳仔幾痛,sennheiser d設計好似無呢個問題,但好多都係開放式,唔知試唔試好

耳塞音源太近,長聽傷耳,音場又差,一定唔會用

吾明你想講D咩

我話封閉式原來隔音都好差,點解咁多人戴開放式?環境真係靜到可以聽歌?

我話封閉式原來隔音都好差,點解咁多人戴開放式?環境真係靜到可以聽歌? ...
lcci11 發表於 2012-7-20 14:50

首先, 封閉式係唔隔音, 係比較少漏音
就算 Noise Canceling都唔係完全隔音...
開放式比較細膩清晰、音場開放自然, 但係好容易漏音(其他人聽到)

首先, 封閉式係唔隔音, 係比較少漏音
就算 Noise Canceling都唔係完全隔音...
開放式比較細膩清晰、音場開 ...
bibilubi 發表於 2012-7-20 14:58

半夜三更用開放式耳筒睇H片就好玩law,家人一定聽到

半夜三更用開放式耳筒睇H片就好玩law,家人一定聽到。
harryytm 發表於 2012-7-20 18:05

但人地話 開放式 音場最正最屈機 其他無得比
唔係好明

但人地話 開放式 音場最正最屈機 其他無得比
唔係好明
DoraemonKing 發表於 2012-7-21 11:39 AM

空間感夠大,自然感受到個音場

真係好矛盾,音場勁但出面咁多干擾

隔音既要戴入耳,仲要唔好用動圈