[開箱] AIE新版

其實本身用緊上一版AIE
不過尋日放左褲袋唔記得拎出黎,然後個舊AIE就入左洗衣機游水
雖然話就話冇壞,不過八成因為洗衣粉入唒單元,d聲已經完全唔掂...

其實都有考慮要唔要用其他
不過手上仲有d耳棉未用,反正Apple Store有得14日無條件退貨
點都買返黎再用用先...

左:舊 中+右盒:新
包裝上新舊其實分別唔大
最大分別係個盒,舊版係冇線控個位,新版有
舊版線控位係要跟線綁係周邊,新版就可以放中間
帶出街唔用要收起個陣都易綁d

左:舊 右:新
至於耳機本體分別唔太大,最大分別都係線控個大小
前面按鈕除左中間冇填深色同埋大左外冇咩分別
不過新既好禁左,雖然唔知係咪新既關係...

至於側邊既空隙,舊版其實可以用指甲隊入去分開少少...
新版可能材質做硬左,所以隊左入去都分開唔到

背面分別比較明顯,舊有明顯收音位,新係冇,肉眼見唔到有收音位
有少少擔心收音會唔會差左

(係呀我好粗用)
線材方面分別好細
肉眼睇新版似乎幼左,不過我冇器材量所以可能係錯覺

耳筒位亦無太大分別
不過灰色收線位密實左,唔似舊版比較鬆動,可以見到收縮位亦做粗左

聲音聽起黎當然分別唔太大
不過新既可能要煲一煲,聲音(尤其低音)未到位

我唔係咩高手,所以分享得咁多
順便問埋,如果加幾百架話有冇咩比較好既選擇

我o個條又係勁粗用
d灰色位又係呸哂口

ching, 你有無試過找舊果個, 去apple度換呀?!
因為有1年保養!

ching, 你有無試過找舊果個, 去apple度換呀?!
因為有1年保養!
黑面人 發表於 2013-6-16 17:33

其實我已經換左...
換返黎仲要變左新版

所以新既退返鳥

其實我已經換左...
換返黎仲要變左新版

所以新既退返鳥
tuyylihk 發表於 2013-6-16 18:58

有無試過用新版的aie試siri呀?!
因為舊版, 試過, 效果不是太好!

放部手機起枱面, 對住講, 個效果仲好!

有無試過用新版的aie試siri呀?!
因為舊版, 試過, 效果不是太好!

放部手機起枱面, 對住講, 個效果仲好! ...
黑面人 發表於 2013-6-16 19:10

我冇乜點用過耳機玩siri,所以唔太清楚

我冇乜點用過耳機玩siri,所以唔太清楚
tuyylihk 發表於 2013-6-18 11:58

師兄, 又再問問, 新版個咪位唔見左, 講電話時, 人地有無覺得差左呀?

師兄, 又再問問, 新版個咪位唔見左, 講電話時, 人地有無覺得差左呀?
黑面人 發表於 2013-7-6 23:43

暫時唔覺特別差左
可能要揾儀器去check先知

P.S.我而家又去揾genius bar不過今次係iPhone

暫時唔覺特別差左
可能要揾儀器去check先知

P.S.我而家又去揾genius bar不過今次係iPhone ...
tuyylihk 發表於 2013-7-7 12:28

因為聽完你講之後, 我都拎左我隻舊aie去換新版!
真係唔知道個收音位去左邊...

你部iphone今次乜事呀?

因為聽完你講之後, 我都拎左我隻舊aie去換新版!
真係唔知道個收音位去左邊...

你部iphone今次乜事呀? ...
黑面人 發表於 2013-7-8 00:29

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1