想幫MDR-1R換線

聽聞MDR-1R同MDR-1R MK2分別只在於條線, 所以感覺可能1代差咁D野
想換線既話有咩岩? 可以點搜尋關鍵字? 唔想DIY自己焊...
係咪淘寶最好? 求介紹岩用抵玩的線...

聽聞MDR-1R同MDR-1R MK2分別只在於條線, 所以感覺可能1代差咁D野
想換線既話有咩岩? 可以點搜尋關鍵字? 唔 ...
edenli 發表於 2014-10-12 17:12

其實呢, 你有無睇清楚初代同mk2的spec?
然後:
http://www.phileweb.com/review/article/201303/29/776.html

回覆 1# edenli

我買咗條 Fiio RC-MH1, 未認真煲, 比原裝條高音去得高啲, 同低音實啲, 不過好小

然後:
Leopard 發表於 2014-10-16 00:55

其實因為係個條POOCC冇得再出先至用條OFC頂住出MK2
咁至於好唔好就見人見智,有人話悶左,有人話三頻更平衡。。。

然後:
Leopard 發表於 2014-10-16 00:55

其實因為係個條POOCC冇得再出先至用條OFC頂住出MK2
咁至於好唔好就見人見智,有人話悶左,有人話三頻更平 ...
benson6882004 發表於 2014-10-16 20:30

正如呢位CHING所言, 參數好似無乜分別, 就係條線由POOCC轉做無氧銅OFC, 日文我唔識睇, 但好多人都話條線係"升級"左
whatever, 我覺得1R低音唔多夠, 想睇下換線可以換咩...

回覆  edenli

我買咗條 Fiio RC-MH1, 未認真煲, 比原裝條高音去得高啲, 同低音實啲, 不過好小:silen ...
tvbau 發表於 2014-10-16 17:12

如果分別唔大就算了, 其實係咪耳機構造問題?
XB系列D 低音好實, 震震下, 但係CUP得耐隻耳就好多汗好熱...
刀無兩頭利?