新手diy動鐵式耳機疑問

想diy一對動鐵式耳機, 單元選用了twfk 30017和ci 22955, 以我所知um3x 係用無極電容,
但係我買吾到無極電容, 買咗avx鉭質電容。 heir audio 3a 同 um3x 都應該係用twfk 同 ci
但係heir audio就用咗avx cap,heir audio 係3-4kHz V字型插咗落去,

但係um 3x就無插得禁勁

小弟想問吓以上嘅情況係因為avx同無極電容嘅影響定係heir audio 本身分頻有問題?
同埋我想問下以下嘅連接有冇問題?

有錯請各位ching指證

22955你打算反極接?
建議你先去knowles下個規格書看看,之後自己試組一下聽合不合自己想要的聲音,diy樂趣就是玩折騰自己
另外smd元件,提議你去淘寶買吧,比香港齊得多
http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=16666999882

22955你打算反極接?
建議你先去knowles下個規格書看看,之後自己試組一下聽合不合自己想要的聲音,diy ...
Ozzie 發表於 2014-10-24 01:47

所有單元都係冇字向上兩點面向自己,最左係正,最右係負

回覆 1# Johnedward
用乜電容分別不大,你正負冇錯咪得囉

不過你 CI 22955 電阻又唔落阻尼又唔用,個聲唔會好怪咩,22955 中音照出,低音又過大,個中音最高同最低相差個 dB 咪會好大囉,邊個教你用 105C 做中音分頻架,嗰個唔係直插,係缺音,中音分到去成 5k,22955 3k 樓上又冇乜音,中間冇咗咁多,差 30dB 咪少囉

搞咁多做乜鬼!一粒 105C 落高音,一粒 10 or 5.1 電阻落低音而喺出音咀加多粒紅 or 綠色阻尼就得啦,電容直接正跳去正,底版都唔洗用啦,都唔知邊鬼個教你咁玩,不過一定唔係我

不過可能係你正負倒轉,所以先係咁,你轉返轉佢嚟試,唔好信我講,我唔想壞機又入我數

回覆 6# snp386

Kitty 兄去咗邊? 幾日冇蒲頭?

回覆 7# tvbau
陪人去咗捉老鼠

有冇人知呢隻  Astrotec Lyra  得唔得? thx。

回覆 9# tvbau
Earbud 我冇玩開唔清楚