[開箱] 從DIY 動鐵四單元到Westone W60 -------- 一步到位篇(已換Whiplash線)

話說小弟月頭睇左某師兄介紹既文,係TAOBAO bid左對DIY 動鐵四單元玩

起初覺得d聲麻麻,跟住去左MK星際試聽人地正版Shure 535 紅色特別版+換線
點知......仲差過我個DIY 動鐵四單元(我唔係打擊Shure535既打手,呢d只係小弟個人意見....)
跟住月中開始覺得LG G3聽歌已滿足唔到我,再買埋部Fiio X5
音質同配LG G3 比起,DIY 動鐵四單元耳機配X5音質已經叫稍稍聽得出有分別

但心目中依然未有"一步到位"既滿足感,直至係肥花見到有人放二手極新Westone W60
賣家因為急住要買手表所以先賣,佢同我一樣係完美主義者,交收時已見到keep得超好(呢樣好緊要)
用小弟部Fiio X5 一聽,哇!!!!!!!!不得了!!!!!!!終於"暫時"有一步到位既感覺
W60 比我"木耳"既感覺係分析能力高好多倍

唔洗開好大聲已經聽到d特效音質,堅正!!
本來諗住12月先買,但又係肥花見到有人放二手@HK$2200
唔諗了,即刻買左

初步試得Fiio X5 既情況下發現係完全推唔盡條線,睇黎一定要買耳擴了
耳擴應該等到12月回一回氣再玩

用x5 就去沖個E12A  效果更理想

用x5 就去沖個E12A  效果更理想
kits1161 發表於 2014-10-28 00:46

諗緊用E12A定其他,做下功課,收工去試下效果先

我見好多人都話 W60 好正,
有無師兄比較過佢同 CIEM d 6單元分別大唔大?
我見CIEM 6單元仲平過W60.....

我想w60 pk 一下我開在聲的se846

我朋友送的846 一步到左位
不過我還是覺得Fiio X5 + AMP 開始滿足不到我對846

我朋友送的846 一步到左位
不過我還是覺得Fiio X5 + AMP 開始滿足不到我對846 ...
shal 發表於 2014-10-28 14:34

師兄胃口都真係好大

我想w60 pk 一下我開在聲的se846
shal 發表於 2014-10-28 14:32

我ok啊,你有興趣得閒可以pm我,約出黎M記又好咩地方都好,試下PK大戰!!

我ok啊,你有興趣得閒可以pm我,約出黎M記又好咩地方都好,試下PK大戰!! ...
kimball 發表於 2014-10-28 14:57

都好bor
不過近排要炒ip
我睇下幾時得閒先

都好bor
不過近排要炒ip
我睇下幾時得閒先
shal 發表於 2014-10-28 15:04

OK!!!