[教學] 發揮sony D 100/50 十二成功力

事情是這樣的   就是將電池箱小改動,    電池箱是四粒2AA電 1.5V   (會越用越跣V) ,  先買四粒  磷酸铁锂电池3.2V (不會跣V太多)     一條短電線將第二位的負連第四位的負接著,  第一位的正連第三位的正接著   就是這樣簡單  便會有雙倍的耐用效果了.我自已覺得好滿意,  聲音像發揮出12成功力,  拳拳到肉.無得頂呀.

真係明顯靚聲左,   以前是可用4日左右(每日聽兩小時到)  看看改左可聽幾多日

洗咩咁煩呀, 買四粒Kentli恆壓1.5V鋰充電池未搞掂囉, 又唔跌Volt又靚聲, 四粒用足16個鐘(DSD playback)

洗咩咁煩呀, 買四粒Kentli恆壓1.5V鋰充電池未搞掂囉, 又唔跌Volt又靚聲, 四粒用足16個鐘(DSD playback)
...
o2mini 發表於 2014-10-29 22:49

又係喎  我唔知有呢種電池  係邊到可以買到呢?  不過要280 蚊四粒???  好貴

又係喎  我唔知有呢種電池  係邊到可以買到呢?  不過要280 蚊四粒???  好貴 ...
sam1989 發表於 2014-10-29 22:57

上淘寶買啦..二百蚊鬆d(連專用充電機), 玩D100既人一定配四粒Kentli來玩

ps. D100身價而家都要五千幾, 二百蚊算得咩數目  前D100用戶多嘴路過...莫怪

多謝師兄提醒,

玩得D100都預左要玩埋電,咁邊種電出黎啱自己聽就自己收貨,我自己就唔會講到咁死話用D100就一定要配邊隻電

就我自己玩過既叉電黎講
FeLiO4P>Li Poly>>Li-ion
各有各自好處壞處,自己接受到就好

玩得D100都預左要玩埋電,咁邊種電出黎啱自己聽就自己收貨,我自己就唔會講到咁死話用D100就一定要配邊隻電 ...
ken9999 發表於 2014-10-30 11:12

講得好詳盡好岩聽哈哈我宜家用到四粒來聽,