[開箱] JVC SU-AX7入手

今次入手了JVC的SU-AX7.
主要標榜自家的K2技術.

其實我也沒打算帶出街,
只係因為桌面沒空間,
見SU-AX7可以在差電時使用,
又有光纖駁PS3,所以才選它.

包裝正面

附件一覽

SU-AX7本體

正面

背面

配搭AKG K702 65TH
AKG K702 65TH.jpg

感想:
我只係用來打機,
給不了甚麼感想.
至少推得動K702 65TH

回覆 1# 11234
終於有個人發現佢有光纖,咁樣先試到佢同其他機光纖嘅分別,唔係用 Digital input ,點試都唔會試到佢分別,唔係就算俾你 On 個 K2,跟本就係冇開到

同埋你用 AKG Studio Monitor 系列,就一定可以玩到佢個味出嚟,用張舊 CD 嚟玩就即時可以變埋做 K2 Remaster

其實真係唔知有冇人知部機用 Line in 都可以去到 10Hz - 100kHz

原音探究,JVC 定義為重現聲音的原始表現。眼見流動音樂愈來愈多人玩,JVC 也推出自家首部便攜式耳機擴音器 SU-AX7,而該機與其他手提耳擴不同的是內置自家的 K2 高音色還原技術,無論播任何質素歌曲檔案,也可以原音呈現。

初拎上手初試 SU-AX7,機身所使用的物料手感一流。記者開機試玩,並以 Astell & Kern AK100 數碼音樂播放器作訊源,以 Line Out 方式接駁 SU-AX7。重播的音色表現果真有高清味道,機背的「增益」功能效果也相當顯著。

接着嘗試再開啟 K2 音效,音色竟然沒有改變!廠方表示,K2 技術原來是專為數碼輸入而設的。記者遂以 Macbook Air 電腦的 USB 端子輸入訊號予 AX7,再試一次開啟 K2 功能,果真起了相當不俗的音色變化。聲音聽感柔和而不生硬,連人聲收尾的餘韻也得到保留,表現值得一讚。

搭單問
Jvc k2係咪類似
sony DSEE HX , creative Crystalizer 呢D MP3失真補償?

依部做功真係一流
但聲我覺得一般 K2只係多左D細節
以升頻黎講 VentureCraft Typhoon分別明顯好多
PHA-3個DSEE HX都係開左同冇開差唔多 *如果file本身係無損

宜家D 手提真係越出越多~
呢部我無聽過, 真係唔知咩野口味,
BTW 我都試過用PHA-2 去推我隻K712,
聽起黎都叫做還可以。

宜家D 手提真係越出越多~
呢部我無聽過, 真係唔知咩野口味,
BTW 我都試過用PHA-2 去推我隻K712,
聽起黎都 ...
平凡的地夫 發表於 2014-11-9 01:30

師兄 加多部AMP推會正好多
PHA-2力水真係唔夠推大牛

BTW SU-AX7如果有Line Out既話我會賣左部PHA-2
或者買部黎當純AMP比PHA-2 Line Out用 因為AX7力水真係幾夠

師兄 加多部AMP推會正好多
PHA-2力水真係唔夠推大牛

BTW SU-AX7如果有Line Out既話我會賣左部PHA-2
或者 ...
WallerHomie 發表於 2014-11-9 15:33

其實,已經加左.....

BTW , 我無乜DSD , 如果唔係上面o個台都要換