新手一名 忽然間有個咁嘅想法

依家動鐵耳機單元愈出愈多 但係分頻來來去去都係高中低咁分
如果未來嘅錄音可以一種樂器一條聲道 而每個單元負責一條聲道(當然要有共同制式 唔會要鼓單元出小提琴)
只計聽感 咁會唔會更加好?依家又有冇類似嘅應用呢?

你想塞幾多個單元入去 ?

你想塞幾多個單元入去 ?
lawrencelau1 發表於 2014-11-14 15:04

最少 12xx 個單元,不過仲未計一啲未知嘅小數民族樂器

不過就算分到頻,電感同電容喺唔同嘅電壓同電流下分頻點可能又會改變,可能真係要用到唔知幾多千粒先得,又可能過十萬都唔定

回覆 2# lawrencelau1

基本嘅一隊band 5個就夠啦
到時買耳機可以根據聽開嘅種類買 唔一定要好多單元
對應樂器嘅單元唔係講緊剩係可以出果種樂器嘅聲 只係有優化
即係買聽band都可以聽交響樂 只係冇針對性優化
再者科技日新月異 12單都有啦 遲啲可能30單都得呢?

或者簡單啲 喺錄嘅時候分返高中低頻樂器咁錄 再用對應嘅單元發聲 又掂唔掂呢?定係已經一早有?

回覆  lawrencelau1

對應 ...
foktk138 發表於 2014-11-14 15:26

你諗得太簡單鳥,幻想係美麗,但係現實就..............我諗到時設計 Drive 班設計師個個變晒精神病都似

條耳機線應該要好似條電纜咁粗, 入便有成千條線, 先滿足到要求

我又想起 MIDI

以前 32 64 128 的年代

回覆  lawrencelau1

對應 ...
foktk138 發表於 2014-11-14 15:26

咪傻,一套drumset都出幾種聲啦。而且有啲樂器嘅音域好廣,你要一個單元出咁多frequency,唔會好聽。

條耳機線應該要好似條電纜咁粗, 入便有成千條線, 先滿足到要求
lawrencelau1 發表於 2014-11-14 17:37

話唔定第時仲發展埋連耳機都用光纖代替金屬線呢(用光代替電訊號,又少咗一個受干擾位)

你諗得太簡單鳥,幻想係美麗,但係現實就..............我諗到時設計 Drive 班設計師個個變晒精神病都似:t ...
snp386 發表於 2014-11-14 15:30

係工程師,而工程師就係精神病...無咩野難到佢地