入手鐵三角 ck90pro,回想一下換耳機史

近排中返鐵三角毒
原本收隻 es7 玩下 轉下口味 聽聽下中了毒
ES7 太乎合我口味了 原來這才是我現在想要求的聲音
之前仲玩緊 sony mdr-1r 由於太大隻出街不方便 好平均
最後換左UE 4000出街用算 雖然降級

本身我不喜歡shure個勾耳..  仲衰過UE ....
一早閒置左 近排完全沒用過
今天休息 昨天無聊中又找到CK90pro .. 找個機會"西"走 SE215 se....
今天終於由 shure se215 se 升級到 ck90pro
感覺升級頗大 特別人聲 節奏兩方面
Bass少左 (我喜歡 )
上手己改mmcx 頭 仲可以玩線

現用LG GPro + poweramp 聽
下個月打算入手 IBasso DX50
我手上只是 320k mp3(CD Rip) 升級大唔大 如果唔大不打算入手算....

各位師兄
如同 ue 10pro 比如何?太耐忘了10pro 個聲了
.............................................................
CK90PRO mmcx...

現有耳機合照 遲D可能入 AKG K550

................................................................
提外話:
其實我要求都幾怪
屋企用要求 適量bass 聲場大 樣樣平均 又要喇吧細.. amp 細
所以最後用 philips mini amp(帶USB手指功能) + JBL Control CM 42....
前前後後玩過 2部T amp..(Muse同topping)
AV Amp : yamaha 2部 ,安橋1部
純 2ch amp : Nad 1部(唔小心插錯Phono 玩死左部Nad.... D聲好鬼正)
因搬屋後地方太細 最後只用 mini Amp....

反而出街要人聲出(特別女聲),少量Bass ,適量音場 ,中高清浙
所以之前玩過IE7 UE10Pro iE8 都係爭DD
來來去去玩唔少耳機
Shure 是朋友介紹的
ie同UE 是自已找的

耳牛是有時唔想用入耳時用,要求無甘高

最後比我找到....
因為之前聽過鐵三角 人聲出 其他比較弱 不太喜歡...
但近排喜歡的歌風格變了不少,漸漸重新喜歡返 鐵三角

入耳玩過
Shure: SE 215SE ,SE 315
UE:UE 10pro
Sennheiser: ie7 , ie8
鐵三角:ck90pro (正 )
中道:單動鐵耳機 型號忘了

Headphone:
AKG: AKG K240 MK2(人聲正 比左朋友)
UE:UE 4000(粗用一流)
Beat: Beat solo HD(第2廢,D 聲可以用垃圾形容  1隻500蚊中道 動鐵 都靚過佢 ,買佢貪多人用 原來是坑 18XX - -)
Sennheiser:Sennheiser Momentum(聲OK ,價錢同音質成反比 完全沒驚喜 買個時26XX...又貴 又超夾耳 最後放棄)
Beyerdynamic:Beyerdynamic T50p(人聲正 細細隻甘好聲得佢 戴又舒服... 不小心整斷左條線  送左比FD)
Sony:MDR-1R(正正 平均 但出街用太大,出讓給有緣人 )
鐵三角:FC 700(第一次玩既portable headphone 一般貨色 沒匆好感 ),ES7(找回我的感覺 )
Soul:SOUL by Ludacris SL300WB(是甘多隻耳牛最廢  用唔夠一個月壞隔音 ,唔開隔音 聲音平平無奇 ,開左又超重味精 )

Music Player:
Sony Z 1060

仲有D都不記得了....... 尼D最有印象

由2012 年開始玩耳機 2年幾己經換左甘多副 ..........
以前100-200蛟 Earphone ok..
now 越來越有要求....
好在喇吧沒換甘瘋 3年先 2-3副

UE10 同 TF10 系埋同一隻?

回覆 2# 斯文败类
正確來說是
Ue tf10 pro

我懶 打少幾隻字姐
我記得是三單元動鐵

ck90pro 女聲正
不過我果時係用mk2
唔見左後就直上ck100pro 了

ck90pro 女聲正
不過我果時係用mk2
唔見左後就直上ck100pro 了
nikkotsoi 發表於 2014-11-17 16:33

CK90pro又係一隻新鐵既代表
佢同老鐵既個種清新女毒係完全相反走向,佢個女聲偏厚偏濃,有感情d
但CK90pro個缺點係分析力較低,控制力較差,如果聽真d,多樂器既時候,你發覺會背景聲係一舊舊之餘,低頻係好淺好淺,仲要高頻唔出,音場又幾窄下
MK2就話係有改善左音場,但我聽落比第一代差,調到怪左少少

ck100pro,我既記憶係一個殺得死人既高頻,
所以IM03有改進到依樣野,高頻暗番少少,整體平衡番少少

耳機歷史: CK32, SE115, PL12, SF3, UE700, CK90pro(後備), UE900, UM3x, TTPod T1, IM03(現役), FXD70 (試玩)

回覆 5# benson6882004

我聽320k mp3返而聽唔出...

本身己失真

比之前有 update 就得
反正放 se215 個價補一舊 買返來

賺到了

回覆  benson6882004

我聽320k mp3返而聽唔出...

本身己失真
暴走呆喵 發表於 2014-11-17 17:40

唔係失唔失真既問題,係連基本細節都冇埋
即係雖然你聽落係鼓,但係糊埋一片既鼓
少樂器個時都仲有番細節,聽JPOP係副歌個時仲明顯

比之前有 update 就得
反正放 se215 個價補一舊 買返來

賺到了
暴走呆喵 發表於 2014-11-17 17:42

雖然講到咁差,我又咪係繼續留佢,就知佢有佢既存在價值

回覆 9# benson6882004

正價既 我未必入