[教學] 修理耳機線

朋友在 Taobao 買了一條耳機線。

但用了3個月就大細聲了

分析原因,因為成日屈線結果做成線中間接點不良

需要材料 (還有線耳膠包頭和 铁氟龙PTFE套管)

先在耳機線頭貼上貼紙

拆開耳機頭

用 color pen 畫好透明線

用他表,清楚接線 內容 L R GND

IMG-20141116-WA0005 (640x360).jpg

剪開中間接線,記得上色

IMG-20141116-WA0007 (640x360).jpg

再焊...線尾落左軟線耳膠 線用铁氟龙PTFE套管包了一下

整好就測一下 抗阻

支持動手當!

我剛買了AA膠…等下會封死再送回朋友使用

版主出手果然專業,感謝感謝.

E ONE 報名稍後在出

我剛買了AA膠…等下會封死再送回朋友使用
NOPSS 發表於 2014-11-16 20:40

用 UHU 同 E8000 好啲喎

用 UHU 同 E8000 好啲喎
snp386 發表於 2014-11-17 02:35

買左思高牌者利膠 23元一瓶 ><

(醒吾起有 UHU 呢隻又平又好用的....Dee.....)

買左思高牌者利膠 23元一瓶 ><

(醒吾起有 UHU 呢隻又平又好用的....Dee.....) ...
NOPSS 發表於 2014-11-17 09:39

唔係平貴問題,係白化問題,我哋通常做耳機同配件都會用專用膠水或者 E8000 接合同絕緣

白化問題... 我在外面加左熱縮通 常看吾到 XD

其實呢類織線,無軟外皮 真係吾耐用。

希望今次加左軟線耳膠 無咁易屈斷

原本就是Only 透明熱縮通,一D彈性都無....

唔係平貴問題,係白化問題,我哋通常做耳機同配件都會用專用膠水或者 E8000 接合同絕緣 ...
snp386 發表於 2014-11-17 13:59

e8000 用過, 但十世都唔硬咁, 又痴唔實表面
結果而家用熱溶膠算

遲下可能要諗下 ab 膠