求老手幫忙介紹幾隻耳機2k以下 著重解析 少音樂感

本人以往試左幾隻唔同牌子既耳機都未搵到自己心水
返到屋企試都會少少後悔
係鋪頭任試果陣唔多唔少都比個環境影響試唔清楚
想話中高頻延伸好d 比隻耳機我試刮耳到呢
想人聲唔好太寡又試到隻厚到濛
依加再買耳機決定都係做好功課先
講少少以往入手過既耳機有呢幾隻
清底既um2rc: bass真係少, 彈彈下 嫌高頻暗 勝在佩戴感舒適
um3xrc: 人聲會有d太前 有毛燥感, 空洞感 無感染力
ue700: 人聲音樂比例恰到好處 不過音樂但無包圍感/泛音來得快收得快
以為UE比western岩自己直上ue900
3頻都算平均中頻唔會太搶 不過又係bass量少 背景音樂無咩定位 人聲表現少details聽live都無人味

整體而言, 想要隻耳機 1) 人聲唔好比音樂蓋過 2) 中高頻有延伸但不刺耳 3) bass可以量少不過要深托住
ue900應該好符合可惜聽耐都係唔到肉 差d投入感 有無ching可以解釋下點解?
而家最想以表現古巨基-獨男 為基準,有隻耳機可以有層次感 人聲真實 唔要變厚
多聽清唱 抒情 流行 小品 不好女毒 請ching們推介耳機2000以下 二手都ok

Player?
Can try Sony EX1000 or IE80

可以去試下JVC的木頭
本人用緊 JVC HA-FX650 ,聽落我覺得幾舒服
如果要BASS勁D,可以上750

Player?
Can try Sony EX1000 or IE80
wongck5 發表於 2014-11-24 12:44

ex1000 d 齒音勁到. ... 一定刺耳

回覆 2# wongck5

player係iphone 6+

新手路過
有無試過ER-4?

ex1000 d 齒音勁到. ... 一定刺耳
lawrencelau1 發表於 2014-11-24 17:01

小弟用緊EX1000和IE80,才會推介比樓主,但又唔覺EX1000有勁齒音

未煲好,配不好player或耳膠都可能出齒音吧

這兩個耳機keep得耐沒賣,就是因為它們都能輕易令我投入音樂和感情表情很理想,跟樓主要求接近

回覆  wongck5

player係iphone 6+
siubuiken 發表於 2014-11-24 19:58

小弟未用過apple player,不好說那個耳機較適合你

我多用sony player

多謝咁多位ching推介, 我會針對以上耳機再詳細逐隻試
想問多dd有關二手耳機除左睇單有保之外仲有咩要注意
另外請ching討論下ie80同ck100兩者會有邊d差異
Thanks!