[開箱] 新豬胆粗粗學人出開箱文 - 藍鳥U6耳擴

從來都唔會POST野及咩開箱文,呢次係第一次,因為新手的我,係呢到真係學到野,又睇左其他師兄的分享,自己得益唔少,所以今次買左個自己覺得幾好嘅耳擴,想同大家分享下!
之前請教過呢到D大師,想試玩耳擴,經推介後就入左偉良E11比X5用,發覺加左耳擴D感覺真係又另一世界,所以就心癢癢,想搵多部細擴比X1出街用,咁又請教大師指教下啦!佢就介紹隻TOPPING NX1,所以我就托朋友幫我上網買,因為我無信用咭,但朋友又成日唔記得,咁求人不如求己,自己又上網摷下其他資料
由於自己又唔識,只係肥花睇下D二手野,因為都唔知邊隻好,同埋都要睇下價錢,就比我睇到有個賣DIY耳機,咁我咪上佢FB睇下野囉!就睇到呢部耳擴,而且佢個價錢,又同我心目中的TOPPING差唔多價錢,SIZE又差唔多,幾舊水岩晒我呢D新手,咁就即管一試

內部野,我完全唔識,只係知可以自行換OPAMP,覺得多一個玩意,其他咩線路野,留比其他大師睇

配上X1,SIZE相當合襯

參數:
體積:厚1.3cm 寬5cm 長9cm(不計旋鈕)
材質:全鋁機殼 全鋁旋鈕
續航:28小時
運放:美國經典大S NE5532
充電:2.5小時
輸入、輸出:3.5mm
電源:1400MA 3.7V大容量鋰電池供電 續航高達28小時 USB供電 可以邊充邊用
配件:2條綁帶,主機,對錄線不配送,另有多款發燒線材選擇
支援耳機阻抗:16-320 Ω (可以推600 Ω,不過音色最好範圍係16-320 Ω)

現時配K3聽,偉良E11跟機的對錄線
一著機,真係有驚喜,三頻都有明顯提升,而且低音真係彈好多,音場都比較明顯闊左,中音出左,係高音方面有少少衝,聽某一兩個女聲,有少少毛刺聲,但換左另一條8絞對錄線,情況又好左好多,希望煲機後有改善

以上都係小弟作為新豬的小小分享,內部線路就等其他師兄評價一下!
多謝收看!

回覆 1# ekwok731

425用啱啱好,夠晒 Cheap

我之前都有諗過E11K,但一真都無出去試過,我見大家都係差唔多價位,所以我試下部可以換OPAMP,而一聽又好滿意,以家用緊佢原裝粒大S NE5532,都已經好開心

另外我揀AMP都有少少要求,就係佢D扭制同D線插佈位,我覺得D扭制同D線插係晒同一邊,放褲袋會好好多
好似E11K咁,佈位分開兩邊,放褲袋或褸袋,就一定會就條線向上或向出,但個大細聲制就向左下或向左入面,覺得唔方便
不過呢個都係我個人o既多舊魚要求啫

我個捆綁套都到左,今晚有專人送到

回覆 3# ekwok731

毒發啦你  
Topping 細好多, 最重要佢用好多日都唔使差電, 120個鐘

HS6 同 HS12 都等緊, 12A 仲未到, 希望星期一啦

藍鳥U6
體積:厚1.3CM。寬5CM。。長9CM(不含旋鈕)

TOPPING NX 1
◾體積: Approx 9CM x 5.8CM x 1.35CM

我睇佢D數字,係差唔多乍喎!原來高度相差左個扭制位

第一次出POST,錯留百出,加番D參數先

HS6 同 HS12 都等緊, 12A 仲未到, 希望星期一啦
tvbau 發表於 2014-12-6 20:52

直運就三日都以經到香港同台灣,集運就真係..............兩星期都仲喺深圳 追佢就話會賠十蚊人仔,講真我要十蚊嚟做乜,下次落單後出貨前睇清楚,第時都係用返電腦落單好,次次淘x Apps Updata 完,之前 Set 好嘅都會亂

直運就三日都以經到香港同台灣,集運就真係..............兩星期都仲喺深圳 追佢就話會賠十蚊人 ...
snp386 發表於 2014-12-6 21:37

所以我會揀深圳o既舖,下晝落單,第二日就收到