[開箱] Fiio X5 + E12A

兩架都新買, X5 聽咗幾日, E12A 今日收到, 兩架加埋同我去試聽嘅 X5+E12 差好遠, 係咁煲咗六個鐘, 音樂感好重, 煲耐啲睇下點先

毒王又出手了

毒王又出手了
ekwok731 發表於 2014-12-8 19:54
所以我唔帶 Pad 出街係明志,睇少好多嘢

兩架都新買, X5 聽咗幾日, E12A 今日收到, 兩架加埋同我去試聽嘅 X5+E12 差好遠, 係咁煲咗六個鐘, 音樂感好 ...
tvbau 發表於 2014-12-8 18:45
12A除咗細聲過同用多佢一倍時間多,應該唔會差過12呱

回覆 4# snp386

你玩呀? 明知 E12 只得大聲同噪音, 12A 好太多, 而家聽 Q701 覆你, 安樂哂

同偉記E11比,如何?

回覆 6# ekwok731

煲多陣先, 唔好心急

回覆  ekwok731

煲多陣先, 唔好心急
tvbau 發表於 2014-12-8 20:49

我咪話 E12A 有驚起囉,不過又冇官方講到細聲咁多,手提機最重要嘅電量問題佢都回應咗用家,我試過用 425 真係可以用足一日,加上佢用 Muses02,手提機用真係唔錯,比較耐聽,唔會咁易聽到攰,我自己初試時真係有驚起,用 fw1.2 X1 嚟試,唔計什麼 DSD,只講聽感,可以超越 4K 嘅單一 Player,只係比較大,同 X5 +E12A 比,整體相差不到兩成,輸在高音解像度同中音冇咁闊,不過用 In-ear 嚟聽,其實闊幾多都冇用,跟本唔明顯

回覆 5# tvbau
不過 E12A 開咗 Bass 個 Noise 有時都好勁,同埋低音加強效果唔明顯,聽 MP3 嘅歌時有時真係想死,由其是一啲比較 Rock 嘅歌,個中低音真係一舊舊成 Pat 屎咁,又有可能係 Player 嘅問題,如果用 X1 fw1.1 就 Phone Out 比較靚聲,但係背景 Noise 有時會幾明顯,如果係金色版 X1 fw1.2,LO 整體唔錯,可以講同 X5 幾接近,但係一推啲過 200 Ohm 以上嘅耳牛,E12A 就真係輸晒,軟奶奶,出嘢都出唔到咁

回覆 8# snp386

做乜講哂我想出嘅用後感?