耳機換殼 - RP-HV50

用左都成廿年,鍾意佢低音夠闊夠淡定。

但係外殼已經破裂,想問下各位師兄知唔知有冇地方可以買到外殼維修?DIY 都可以。

求其買個耳機 (e.g. 假 apple 耳機), 開殼, 將單元拆出黎, 焊返個新入去, 裝殼

不過有d 動圈可能size 唔同, 可以度左先
多數 15mm

淘寶都有好多專賣殼既, 近排入耳殼比較多, 但都有你0個種

用earpod 殼 好點

用左都成廿年,鍾意佢低音夠闊夠淡定。

但係外殼已經破裂,想問下各位師兄知唔知有冇地方可以買到外殼維修 ...
movement 發表於 2014-12-31 09:13

求其買個耳機 (e.g. 假 apple 耳機), 開殼, 將單元拆出黎, 焊返個新入去, 裝殼

不過有d 動圈可能size 唔 ...
lawrencelau1 發表於 2014-12-31 09:44

點換........換咪變成有兩對耳機,HV50 同 HV100 係雙 Drive 單邊嚟

點換........換咪變成有兩對耳機,HV50 同 HV100 係雙 Drive 單邊嚟
snp386 發表於 2014-12-31 11:44

OH Sry,

特種單元, 幫唔到手

就係因為佢呢隻初代雙單元耳機, 又有返咁上下年紀, 好少資料之餘仲冇乜人搞佢.

所以出帖問下各位師兄有冇計仔可以令佢重生.....

就係因為佢呢隻初代雙單元耳機, 又有返咁上下年紀, 好少資料之餘仲冇乜人搞佢.

所以出帖問下各位師兄有冇 ...
movement 發表於 2014-12-31 12:19

我都有一黑一白 50 同 100,條線分解咗都冇整,你覺得整嘅成本會平咩,不如直接買過對二手好過

我都有一黑一白 50 同 100,條線分解咗都冇整,你覺得整嘅成本會平咩,不如直接買過對二手好過 ...
snp386 發表於 2014-12-31 12:42

未必平架.  試下囉.

如果冇辦法就衹有自己換過條線佢算數.  用到X為止.

我都有對HV100想換殼.