國內訂製8單元CM耳機分享

小弟在11月尾的時間因為原來使用的TF10插頭壞了,因為線材也購了一千左右自己再修一下還是沒辦法修復所以決心試一試CM耳機的滋味!
因為平時常看香港的耳機論壇,很多CHING都有很多不好的經歷 ,所以想如果在香港訂製都會這麼差,為何不訂國內的試一試  ,所以到淘寶看了一下,這個版提到的4單元深度進化版,原本是想衝這個,但是都要1599左右,何不再貪心一點,於是找到一家3299八單元訂製的CM耳機

跟老闆談了一下心就決定了落坑 .....

首先是到唯聽做個耳印300元...題外話元朗唯聽幫我做耳印的那個姑娘/醫生真係好靚把聲又溫柔真係想日日去印一對......

上面是做好的耳印,靚女醫生知我做耳機,好主動叫我咬著支雪條棍黎整

然後就回家跟店主談一下購買的細節,例如比相佢睇個耳印合唔合要求

上面是我淘寶的訂單,有圖有真相
然後就托朋友幫我由深圳寄個耳印俾老闆...由於唔係順豐 寄左3-4日先到店主手...P.S.容去成都...
之後大約10-11日店主就通知我整好..店主寄順豐,隔日就送到我朋友深圳地址佢即日就拎返黎比我!真係唔該晒佢

終於開箱啦,問左老闆拿左D資料8單元是用兩個超高,兩個中高,兩個中低,兩個超低合共8單元,而2低音單元是複合單元,小分其實都不太明白咩意思 ,抗阻32Ω 靈敏度115db 響應頻率16hz-20khz
以下俾大家睇睇因為用電話影不是影得太好

剛開始聽已經比我的TF10有更好的分析力,樂器定位出色,前後聲場和tf10差不多,橫向聲場很闊,低音夠沉也夠厚,高音我覺得很好不是刺耳那種感覺,細節上唔知是不是我心理作用,我感覺聽某些歌曲比TF10聽得更多聲音,而聽大製作or搖滾,或者多樂器的歌曲的時候TF10的聲音總是會好像痴埋一舊咁既感覺,而這個8單元cm耳機給我的感覺是分工做得很好多樂器的時候都一一能夠表現出來!

用到現在煲了一百多小時,前後聲場開始大了一點,低音感覺更實在更震撼了,反正是沒有什麼投訴啦,3299人仔都係4200港紙左右,4200非訂製耳機也多數是4或5單元而已,雖然不是單元多就好,但是感覺是有幫助的,淘寶上其他買家的評論說可以跟se846,ue18,jh16同級了,我沒有這些耳機不作評論啦,不過購買過程舒服,貨品滿意,售後沒有龜縮這是重點

還有啦,因為第一次戴有點不舒適,問了老闆,老闆說可能耳印做得不好叫我重做耳印,叫我寄回去做refit,跟其他店舖一樣,第次refit是免費的,而且是"重做"啊,不是香港那些加厚,磨薄啦,不過之後戴了一天感覺沒事就沒做refit了,始終就是寄的過程比香港煩,不過老闆都好有心話幫我自著,有問題再搵佢!

以下跟大家分享下我係淘寶另外買的金屬貼紙效果

因為是第四個耳機所以是3號機 第一個耳機是ue super if.3,之後是5pro,然後是tf10

最後因為我買完這個耳機流血至今,我現在只是用note3,iphone6和ipod classic聽呢 遲d回返d血買返個高級少少既player之後再同大家分享下!

p.s.由於不想俾人話我賣廣告所以唔貼名啦,想知舖頭可pm我!

其實有留意下大陸淘寶CM都知你係邊間, 個盒已經係答案

個盒...都係分享下姐,諗返真係好過香港整,睇隔離forum d ching係香港整完係咁refit又成日拎返去整,真係煩...

wa~~~~ 搞到我心動~~

原本想問埋老闆單元型號同分頻器既資料不過老闆話不便透露,有冇ching睇得出?

其實點解要refit ?

其實點解要refit ?
tsav 發表於 2015-1-6 23:19

香港某公司成日要refit, 應該係polish個耳印同掛蠟做得唔好掛

通常係戴得痛,唔貼耳隔音唔好所以refit,問過話多數是耳印做得唔好,印得唔夠大同厚,有d位預得唔好,所以會咁,所以我整之前都影晒幾個角度既相俾佢睇完話ok先寄

原來係咁

通常係戴得痛,唔貼耳隔音唔好所以refit,問過話多數是耳印做得唔好,印得唔夠大同厚,有d位預得唔好,所以會 ...
kuzulee 發表於 2015-1-6 23:32

但係唔多人做外國cm出事. 而且間聽力中心個耳印係包埋, 成日出事都應該要向聽力中心跟進下啦