[教學] 實測ttpod T2頻譜分享(附846頻譜比較)

前日羅左只ttpod T2.今日搵個FD(條友做CM耳機),用佢套測音器Check下

ttpod T2頻譜

ttpod T2 頻譜
20Hz-500Hz系低頻, 其中20Hz-100Hz好弱,難怪bass表現咁差
2kHz-5kHz系中頻,即人聲部份,係最突出.人聲係佢優秀之處
5k-20kHz係高頻,表現稍遜中頻4db,但都不錯,女聲係偏高音,所以高頻表現好,係ttpod T2偏女毒原因
整體中高頻,都高過低頻不少.所以ttpod T2音色都係比較清甜為主

846頻譜

睇下846頻譜
20Hz-500Hz低頻,三頻中最突出.其中20Hz-100Hz最優秀,難怪重bass表現咁
2kHz-5kHz中頻人聲部份,表現平均,所以聽人聲,會比較淡,稍稍突出男聲.
5k-20kHz高頻部份比中頻部差6db,所以高音弱,係佢聽女聲沒ttpod T2咁甜原因
整體低頻,都高過中高頻好多,所以846係bass底,只要首歌有少少低頻,846都表現很突出,淹蓋,人聲,高音部分.

正啊!原來女毒就係咁

兩幅圖ko曬所有疑問

回覆 1# winsonknight

咁啱嘅...........我都係造 CM 耳機,我老頭子有幾個徒弟都好似喺香港造 CM,我都有幾個師弟同朋友都好似又係喺香港造 CM,唔知我會唔會識得佢哋呢,自從 UE 分家後都好多年冇現,如果真係識得,我返嚟香港出嚟見吓都好喎,同埋我啱啱都從調咗幾對 T2,都唔知個聲係咪真係咁好,因為我香港儀器不足,加上我年紀都大,聽力可能又有下降,咁可以順便俾佢哋比較吓都好喎,因為我自己都有好幾年冇親手造機同改機,怕自己對耳唔靈

回覆 3# winsonknight
點解幅圖同前期配對同設計單元張圖咁似嘅,同埋呢張圖冇乜意義,係俾機器聽唔代理聽感一定好,同埋比較唔到質量同級數

好明顯
846條curve flat好多
而且佢又賣得咁貴, 唔洗問阿貴, 一定係好好聲冇得輸!!!

之但係, 如果我鐘意中高又唔多好低頻咁點算呢.........

回覆  winsonknight

咁啱嘅...........我都係造 CM 耳機,我老頭子有幾個徒弟都好似喺香港造 CM,我都有 ...
snp386 發表於 2015-1-15 01:32

我FD係大陸人,如果你D徒弟有大陸人.可能會識.
加上佢係業餘,有正職.做CM係佢興趣.佢話過:好似佢D咁既diy人,大陸好多

其實有咩意思....
姐係如果你搵到一隻個頻譜=846個頻譜,
個聲係唔係真係同846一樣先...

我FD係大陸人,如果你D徒弟有大陸人.可能會識.
加上佢係業餘,有正職.做CM係佢興趣.佢話過:好似佢D咁既diy ...
winsonknight 發表於 2015-1-15 10:08

我冇徒弟,大陸咁你問佢識唔識深圳UE Eric Hon,同台中大 E

回覆  winsonknight
點解幅圖同前期配對同設計單元張圖咁似嘅,同埋呢張圖冇乜意義,係俾機器聽唔代理聽感 ...
snp386 發表於 2015-1-15 01:37

兩條頻譜係左右耳頻譜,當然似.
只睇唔聽當然無意義,
但睇左,心裡會有數.大概知咩聲底.有個印象.再放落耳仔聽,就知有無吹水