[教學] 求W40 換線既推介

小弟係用IPOD CLASSIC聽無損既
W40 係新買既 冇乜煲過 IPOD就用左1年

而家覺得最大問題係覺得條原裝線帶得我唔舒服
所以想趁未正式煲過耳機就換鬼左條線佢

師兄們有冇好性價比既線推介下? 同埋發揮到W40既潛力 (遲D有錢些少會買番個耳擴)
同埋耳機線最好兜耳仔個位唔會整到耳仔痛

THANKS~!

平的可以考慮fiio的($400以內), 另外淘寶有幾間都唔錯

小弟係用IPOD CLASSIC聽無損既
W40 係新買既 冇乜煲過 IPOD就用左1年

而家覺得最大問題係覺得條原裝線帶 ...
superhero 發表於 2015-1-19 22:26

你預幾錢?
同聽咩歌?

預1000蚊 到
我就好雜食既
不過 喜歡次序如下
J POP>英文>廣東歌=英文RAP 等......

兩位大大/其他大大 仲有咩好/其他選擇嗎?

最好自己去鋪頭試,每個人既口味都唔同,好難俾意見

預1000蚊 到
我就好雜食既
不過 喜歡次序如下
J POP>英文>廣東歌=英文RAP 等......

兩位大大/其他大大 仲 ...
superhero 發表於 2015-1-22 20:45

單晶銅線加銀8絞昇級線:

分析力好,三頻平均提升尤,其低頻較突出.
音場有所提升.適合聽交響樂.節奏感强音樂
人聲洽到好處.不尖不硬,音色偏暖

單晶銅線加銀8絞昇級線:

分析力好,三頻平均提升尤,其低頻較突出.
音場有所提升.適合聽交響樂.節奏感强 ...
winsonknight 發表於 2015-1-23 14:59

師兄/其他師兄 有鋪頭/地方介紹嗎?
雖然我係對音質有D要求 但係我對呢方面既認識其實好少
驚比人水

亦軒我以前去過 好似貴過出面好多 除此之外有其他選擇嗎?

師兄/其他師兄 有鋪頭/地方介紹嗎?
雖然我係對音質有D要求 但係我對呢方面既認識其實好少
驚比人水:redfa ...
superhero 發表於 2015-1-24 17:24

出面大店大牌子d線,通當都五會講明係線材成份

金特點:主要用於調味,通常和銀合成.令高頻暖聲d,無咁尖.亦增强高頻分析力
銀特點:提升中高頻質量,音場.人聲
銅特點:提升低頻質量,低頻分析力

線材工藝是加强金屬導體純度,工藝越高純度越高.對電子流動越好

價錢
金屬
金銀線>銀>銅
線材工藝
單晶>合金>鍍(金/銀)>無氧(梭)

回覆 8# winsonknight

學到野了 唔該曬師兄
我再物色下先咩線岩我先