[開箱] [開箱文]淘寶DIY耳牛 (有兩段聽感供大家參考)

最近屎忽痕, 淘左對耳牛番黎
見距個單元幾大下, 有50MM, 而且仲要係高阻單元, 有320ohm
用既係TAKSTAR HI2050既殼, 個殼有部分係用金屬做, 所以都幾重手下, 另外呢對野溪係開放式設計, 音場非常大
聽感方面, 煲左2日有多, 發現一開始音場非常大, 低音非常澎拜, 不過人聲比較蒙. 之後加左賣家送既中孔調音棉後, 低音略有收減. 用蔡琴煲左兩日後, 人聲清左好多, 低音亦都少左, 呢個時候聽一位ching講mit左塊調音棉去, 低音即刻黎返, 動態感亦有所增加
500呢個價真係超值 CP值好高
好 5講感多廢話 上圖先

呢個係我既音源, ihifi812v2 + 淘寶amp( LME49710HA x2)

上D內部圖先

support, 等我到貨再系度加料
加料時間到
同師兄系唔同鋪買, 但相信用料一樣. 不過CHING果隻換左線, 我果隻無換, 2米線
小弟我木耳, 求其講下啦:
拎到手, 系自提點是但拎部手機試下有無聲.  OK,有聲, 番屋企
耳機外殼造功唔錯, 有大部份係金屬, 唔知係唔係我個頭太大, 要伸到盡先帶得好, 好似CHING咁SAY, 戴左好耐5太焗同熱既
第一次用開放式, 音場真係大, 不過聽D咩都比人知道晒
煲左大約五日啦, 改機入面既調音料都搞過唔少次, 最後終於改到現在既狀態, 就我而言最好.
人聲出, 低音力度夠, 量唔多唔少幾好, 音場大, 聲底算係比較耐聽, 較討好
背景同人聲分得開, 清析度唔錯. 隔音就唔講啦, 開放式講咩野隔音
整體比分既話, 就RMB #%) 呢個價黎講, 有8.5/10.
剩低兩分係因為
1.無得換線, 同埋(呢條友真係多要求 )
2.金屬部份以外既膠, 真係好膠.....仲要係真心....
唔講咁多, 諗唔到有咩講, 師兄們有問題就問啦, 我同樓主都會盡答.

幾特別。

C 兄用邊隻耳擴來推?

嘩...........原來有嘢睇
個耳套係咪絨

回覆 6# iam818
距寫系真絨
但我5識分

回覆 5# C_Y_C

我得一部淘寶藍鳥耳放(OPA2111, 走一粒9V)同一部淘寶clover耳放(LME49710HA x2, 走2粒9V, 純甲類)

回覆  iam818
距寫系真絨
但我5識分
hongnelson 發表於 2015-1-25 20:57

係就真係正,絨嘅話戴得耐耳仔無咁焗同無咁熱,啲聲又通透啲

戴左好耐5太焗同熱既
對比1r mk2, 1r 帶耐D就會出汗