價錢不理,大家覺得邊對耳塞最靚聲

Stax SR-001(免強算係耳塞)
Sony EX1000

Custom 的話當然是 Noble Audio K-10 ... 隻隻Wizard design 都有番咁上下靚...

Stax 001(免強算係耳塞)
Sony EX1000
ericcho 發表於 2015-1-28 15:44

EX1000係監聽型,好多機及音樂唔好會聽得好辛苦 (好小音染)

回覆 1# ericcho

Stax 001 都幾蒙喎

EX1000係監聽型,好多機及音樂唔好會聽得好辛苦 (好小音染)
kinghung 發表於 2015-1-28 16:29

同意,所以之前借左個friend對ex1000幾星期玩玩,都係無買,用返ex600、nc10手機推。

但ex1000上擴好好。

回覆  ericcho

Stax 001 都幾蒙喎
tvbau 發表於 2015-1-28 16:30

同高清iem比,可以叫佢蒙,但其實Stax SR-001細節、樂感好唔錯,係帶得唔算舒服,無咩隔音

聲好順耳、舒服耐聽。

回覆 6# ericcho

Stax 音樂感係好唔錯, 其他都認同, 但蒙又如何有細節

回覆  ericcho

Stax 音樂感係好唔錯, 但蒙又如何有細節
tvbau 發表於 2015-1-28 17:22

師兄也是Stax同好?  

不懂“蒙“的定義是什麼,我都唔係好識表達 ,就係不是聽到所有野才算係所謂高分析力同細節多,對我尼講靚聲係可以將D細節“融合”得好,聲音連慣,順耳耐聽,而唔係令你顧住去聽口水聲…

回覆 8# ericcho

咁講, 喺 HiFi 度聽 Harry Belafonte At Carnegie Hall, Cotton Fields 同 Jamaica Farewell 等, 都好明顯有樣物件遙來遙去而發出聲响, 但 Stax 乜都冇

我試過用條鍍銀線係好啲但提升唔大

回覆  ericcho

咁講, 喺 HiFi 度聽 Harry Belafonte At Carnegie Hall, Cotton Fields 同 Jamaica F ...
tvbau 發表於 2015-1-28 17:52

前端一樣?
邊part用鍍銀線?

或許001差少少,但耳塞尼講整體好唔錯,amp又配備好,當年最平賣HK$16xx,相對現今的iem,超值太多了。而之前的4040從無覺得欠細節,對我尼講夠聽了,可以輕鬆的欣賞音樂