最近買左fiio L9 舊iphone 線,其實到左手幾日
今日唔駛番工所以突然想試吓,搵左條好雞既3.5轉rca 去個胆擴
最初搵左對買雜誌送既耳機試,驚個胆擴推力太大
我仲加左支75ohm阻抗既3.5mm插(最近淘番黎),因為個胆擴有強而有力既底噪
第一次聽既效果係眼前一亮,心諗對耳機又幾好聲喎,對耳機我煲左兩日左右
跟住就落左對diyf800 嘩,一聽就不得了,聽落去個感覺好自然,而低音有力
對f800我煲左有300小時以上,所以已經少左好䡓既感覺
依家整體感覺好自然,頭一個小時都仲有少少毛剌感覺,之後聽落已經就順好多
開頭人聲好後,但聽聽吓又出番黎
自然得黎又有胆擴既柔和感,即時叫老婆起身聽下,哈~~~

其實新線係唔係都會有毛剌感同埋人聲後既問題? 定係耳機未適應?
之後聽耐左就冇事,不過少左種人聲既味道(要再試真啲先)

跟住落黎,我又試左t2 都幾好(遲啲會再試耐啲),
但係再試對diy 3單...頂。。。難聽到嘔,對野真係難服侍
diy 3單,相信佢本身阻抗低,大推力既amp 佢需要時間適應

之後落黎就係會買,靚啲既有阻抗3.5mm 線,應該75ohm 都ok
熊仔師兄話買線有調音,啲聲會靚啲
同埋會買條iphone4 出rca , 唔知各師兄有咩推介?

我之前就google左邊種電阻好聲, 跟住買左幾種電阻整左幾條100ohm既電阻線黎試聲
最後決定用呢條因為覺得最好聲, 銀線加Welwyn metal film電阻
D低阻耳機如果用係檯擴, 加左電阻線底嘈會無晒, 而且真係好聲過直插

線材用黎調聲其實都幾有用既, 而且都係要煲既

我之前就google左邊種電阻好聲, 跟住買左幾種電阻整左幾條100ohm既電阻線黎試聲
最後決定用呢條因為覺得最 ...
Poljot 發表於 2015-2-7 01:30

師兄你係自己買線焊?電阻點接法?同埋幾多火數

Ching 條 L9 線響邊度買 ?
幾$  ?

師兄你係自己買線焊?電阻點接法?同埋幾多火數
tsav 發表於 2015-2-7 07:33

係呀自己焊, 可以自己選擇材料去教聲呀嘛

如果你識焊3.5mm頭既線咁其實好易, 正常3.5mm頭有L/R既信號同條ground, 正常接法係3條線直接焊落個點度, 你玩焊電阻線咪唔直接焊, 係條線頭加粒電阻先焊落個點度, L/R兩線都加電阻, ground 唔洗

你search 下邊隻電阻好聲先, 可以參考下呢個
http://www.cynicalaudio.com/2009/01/blog-post.html   
火數唔太重要, 耳機大電流得去邊丫, 買細火數粒電阻細粒d易d放落個3.5mm頭度

線我買左好多, 淘親野都會買D番黎
插頭同電阻可以去華輝, 多選擇

推介去RS HK 個web site買, free shipping
全部野都買得到

如果你識焊3.5mm頭既線咁其實好易, 正常3.5mm頭有L/R既信號同 ...
Poljot 發表於 2015-2-7 12:36

師兄好野,多謝曬,買定過完新年玩diy 線 !!

如果你識焊3.5mm頭既線咁其實好易, 正常3.5mm頭有L/R既信號同 ...
Poljot 發表於 2015-2-7 12:36

C HING 想問下 點解我焊完電阻會冇左聲 ! ?
會唔會係電阻值過大 !?

回覆 1# tsav

師兄一時一樣嘅? 呢度話 diy 3單...頂。。。難聽到嘔, 第二個貼度又話好聲

C HING 想問下 點解我焊完電阻會冇左聲 ! ?
會唔會係電阻值過大 !?
『小朋友』 發表於 2015-2-7 16:37

有機會
通常都係用75ohm

焊完之後用他錶他一他個電阻值先, 又可以知道有冇電到, 因為可能有機會有條線空焊左都未定