換左條對錄線,但要推更高音量代表咩意思?

之前冇買X1+E11K套餐,只可以用E11K送既原裝對錄線
D聲真係有點兒那個
見平平地就走左去淘條銅銀合金(自稱)對錄線
收貨後一插,發覺D聲細左好多,E11K要推多一格 (2->3)先可以有用原裝線既音量
想問下咁代表咩意思呢?

TF10用左呢條線既第一感覺除左呢樣之外就係BASS多左,聽日番工先認真試下

BTW,順便問下2K內仲有冇同TF10差唔多風格既耳機?

之前冇買X1+E11K套餐,只可以用E11K送既原裝對錄線
D聲真係有點兒那個
見平平地就走左去淘條銅銀合金(自稱) ...
腦殘 發表於 2015-2-23 21:15

阻值大左or條線接有問題(例如有位接觸不良)

原諒我帶有色眼鏡
阻值大左可能條線仲幼左

原諒我帶有色眼鏡
阻值大左可能條線仲幼左
viviwin123 發表於 2015-2-24 21:28

唔好嚇我啦...條線睇落起碼粗過E11K條原裝線一倍喎

我嘅情況啱啱相反,原本用開銅線,最近痕起上嚟入咗條銀線,音量大咗,都幾多潻。

唔好嚇我啦...條線睇落起碼粗過E11K條原裝線一倍喎
腦殘 發表於 2015-2-24 22:50

可能係皮厚芯幼

我嘅情況啱啱相反,原本用開銅線,最近痕起上嚟入咗條銀線,音量大咗,都幾多潻。 ...
edwardwongcom 發表於 2015-2-25 21:06

大左先係正常嫁...
我部舊機sansa fuze用amp原裝廢線同用電源位插條6N單晶銀(香港人整,信心大D冇"自稱XD"),分別真係差超遠(真係好鐘意銀線聲底)
宜家呢條線淘番黎既自稱銅銀合金,音質係好左少少既,但真係唔明點解音量反而細左...

其實我好想拆左fuze條舊線個電源頭做3.5頭...不過唔識整

回覆 1# 腦殘
抗阻唔匹配?