播放器的選取

話說用左一段時間既IPC開始滿足唔到我,就開左POST問大家用咩AMP好
有好多師兄介紹左好野俾我,但金錢有限,上網睇睇下就見到部Onkyo DAC-HA200好似唔錯
但又林下林下,又唔想帶噤多野出街,不如換player呀
發現X5 同 DX90個價位都OK,但呢2部野邊部好?
我主力要IE80聽歌,X5可以插2張128GB,但DX90好似只可姒插一張

主觀意見: dx90 > x5

我有X3,之前想升級,試聽過 X5,最後揀咗 DX90,主要係操控比較就手,同埋粒 ESS DAC 比較啱自己聽

如果等得不妨等埋 FiiO 隻 X3 II:

FiiO X3 II.jpg

用 CS4398,值得留意吓。

DX90 +1

回覆 1# dirtyman1984
Ching用ie80是動圈,小弟也有用動圈se215, 未買dx90之前也試了x5 & dx90.
個人聽感:
X5(dac:pcm1792 x1):不可換電插2咭.聲厚,BASS實.
DX90(dac:es9018k2m x2):可換電插1咭.分折力高,音場闊.
當試x5+se215,聽左一首歌發覺d聲好厚bass多左d,d聲唔岩聽.
改試dx90+se215,聽同一首歌發覺d聲岩岩好,高中低都平均.
重覆試左30min,最後入手dx90.
以上係我個人聽感只係參考, 因聽感每個人不同.
我唔可以代表你,你唔可以代表我, ching自己去耳聽為實.

回覆  dirtyman1984
Ching用ie80是動圈,小弟也有用動圈se215, 未買dx90之前也試了x5 & dx90.
個人聽感:
X5 ...
KOJI 發表於 2015-2-25 00:07
X5聲點都唔會厚過dx90吧=.=

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

個人聽感:
X5 ...
KOJI 發表於 2015-2-25 00:07

se215係鐵黎嫁................

ching see see la:
KOJI 發表於 2015-2-25 13:28

我攪錯了