爆機文 - JVC HA-SZ1000

2015第一爆, 爆下呢部Twin Speaker, 造工一流,戴得舒服, 以前聽過其他Twin Speaker 耳機, 呢部JVC 嘅聲算做正常啲。

爆完

獨特的低頻,很喜歡的一對耳機,舒服耐聽,最近才$12xxx yen,超值非常!

算是對耳機有興趣了二十多年,現在選的是音色和質感,未知以後又會怎樣。

回覆 2# ericcho

尋尋覓覓,聽得越多,越會發覺天外有天,但總又覺得差咁啲,到最後自己落手mod一mod....

回覆  ericcho

尋尋覓覓,聽得越多,越會發覺天外有天,但總又覺得差咁啲,到最後自己落手mod一mod.... ...
iam818 發表於 2015-3-1 10:39

自己落手mod ~ share please.

自己落手mod ~ share please.
ysl 發表於 2015-4-11 14:07

咁呢隻我就無mod,因為雙喇叭比較煩,可攪性唔多高,而且做工咁靚,唔多忍心。

試過在SZ1000原裝耳套下加d海綿令其變厚身d,改變非改善,也試過用jvc rx700的耳套,d聲散晒,無了原本的結象。
SZ2000的耳套比SZ1000的更薄更軟。
Head-fi好推介要換走原裝耳套,我就未試到合意的。10cm直徑的耳套都好常見,好多不同質地、厚度。
耳套對這耳機的音色、音場、結象等影響都幾大,而且可能因為其低頻是從下方兩個孔出,耳殼上貼了個像omega形狀的綿圈作調音,所以耳朵與耳機距離對聲音有好大影響。
我都係用返各自原裝的。

試過在SZ1000原裝耳套下加d海綿令其變厚身d,改變非改善,也試過用jvc rx700的耳套,d聲散晒,無了原本的結 ...
ericcho 發表於 2015-4-11 19:57

耳套對聲一定有影響,重係好大,皮耳套同絨耳套,入面用嘅棉,耳套內壁結果,都可以令到耳機個聲完全改變,不過要揾啱大細而聲又啱就比較難.....玩mod耳機幾年,都係試過隻HD681B同668B撞啱有啱size嘅軟身皮耳套,隻ATH-WS55換咗個衣不稱身嘅耳套,太鬆身要縫幾針,雖然樣衰衰,但個聲一流(對我嚟講),其他有mod嘅機都主要喺喇叭做手腳。

咁呢隻我就無mod,因為雙喇叭比較煩,可攪性唔多高,而且做工咁靚,唔多忍心。 ...
iam818 發表於 2015-4-11 19:04

同意~
不過我會改3.5mm座變成換線耳機, 想用條長少少耳機線坐係 sofa 聽歌

試過在SZ1000原裝耳套下加d海綿令其變厚身d,改變非改善,也試過用jvc rx700的耳套,d聲散晒,無了原本的結 ...
ericcho 發表於 2015-4-11 19:57

AKG K240 MKII 套啱禾, 你試咗未?

回覆 9# ysl

K240耳套無底墊,無試。
淘唔到head-fi推介個d耳套,有d外國訂就大貴啦,又唔知聲岩唔岩…  之前就淘到對SZ2000的原裝耳套備用。