新入手DX90~~~~~~~~

大家好, 小弟用緊SD2,  岩岩買入左部DX90

有少少野想問下大家, 歌曲名一開出黎係亂碼有冇得可以整番正常嫁????

同埋想問下歌曲個封面點先入到落去???

希望大家教教小弟~~~~~~~

有冇CHING 可以教下我呀

1. DX90唔識認歌曲的TAG的編碼類型, 所以出現亂碼。好多時出現係大陸網站下載既file。

唔嫌煩可自己重新編寫歌曲資料, iTune 可以做到。或者可以試用MP3TAG, 佢可以張檔案名轉成TAG, 例如: Filename = 01-突然很想你.flac, 佢可以轉 "01" 做track number, "突然很想你" 做Song name。如果全碟既file name 都係 XX-XXXX.flac, 仲可以batch 改。

2. 歌曲封面都係TAG咁做。 Album 封面 只要係folder 入面放張jpg 就可以, filename 係咩都可以。

1. DX90唔識認歌曲的TAG的編碼類型, 所以出現亂碼。好多時出現係大陸網站下載既file。

唔嫌煩可自己重新編 ...
sumyinlam 發表於 2015-3-13 16:53

唔該晒CHING, 好詳細, 但如果我D歌冇分FILE  咁係咪就唔得嫁啦

歌冇分FILE, 即係整軌? 咁應該有個cue file. 改cue File 入面D內容就可以。

歌冇分FILE, 即係整軌? 咁應該有個cue file. 改cue File 入面D內容就可以。
sumyinlam 發表於 2015-3-13 17:27

我已經CUT晒做WAV, 不過我放入去DX90個時冇分FILE, 係全部歌就咁擺晒入去

WAV 既TAG就麻煩D.....之前我都google 過, 然後有以下筆記 (我就未試過得唔得, 你有興趣試左分享結果)

第一步,先用foobar2000將整軌的WAV分割成每首歌單獨的文件,本來就是已經分軌的可忽略;
第二步,用foobar2000將分割後的WAV文件的ID3編碼信息進行批量清除,清除掉ID3編碼信息的WAV文件拷到DX90上雖然歌名已經沒有亂碼問題,但歌手或專輯的名字顯示為“null”;
第三步,用Stamp ID3 Tag Editor重新寫入歌名、藝術家和專輯名等相關ID3編碼後保存;
第四步,將經過上述處理的分軌WAV文件或專輯拷回DX90,重新掃描媒體庫,亂碼的情況就沒有了,歌名、歌手或專輯的名字均能正確顯示。

(補充說明:用Stamp ID3 Tag Editor寫入的ID3編碼在DX90上是完全能識別的,歌名、歌手和專輯名,但是在Stamp ID3 Tag Editor上編輯過的WAV文件在電腦上用foobar2000打開則其ID3編碼卻是亂碼的,這點就沒辦法了,因此這個辦法只適宜針對在DX90上顯示亂碼的文件)

WAV 既TAG就麻煩D.....之前我都google 過, 然後有以下筆記 (我就未試過得唔得, 你有興趣試左分享結果)

第 ...
sumyinlam 發表於 2015-3-13 17:42

咁如果我將D WAV 檔轉去FLAC , 會唔會容易D 搞

我就係覺得煩,所以大部份歌都係Flac

我就係覺得煩,所以大部份歌都係Flac
sumyinlam 發表於 2015-3-13 18:50

但我FLAC 都係有D 亂碼, 同埋冇COVER, 因為我唔想首D 歌分FILE, 我鐘意佢RANDOM 咁播晒全部歌, 咁有冇計呀