新手求問30017+22955單元及分頻connection

小弟初嘗毒海,游下游下淘左兩對單元及分頻,但…
唔識接駁,問分頻那店又吾采我!
所以請各位高人賜教!謝謝!

接駁點

店家的秘笈

2,3,5 正極接電容電阻, 1,4,6 接地
咁都唔識都diy  

via HKEPC Reader for Android

回覆 2# xpecial555

多謝師兄賜教!

之前無啦啦入咗嚟,又無啦啦睇到Diy討論區,又無啦啦中咗毒,買晒材料又買分頻。但係最可惡賣分頻果間野,十問十唔應!

2,3,5 正極接電容電阻, 1,4,6 接地
咁都唔識都diy   

xpecial555 發表於 2015-3-26 21:44

1,4是否接一邊就得,ching 那個單元好似已link 通。

ching 可唔可以影吓個分頻用什麼電容電阻?

1,4是否接一邊就得,ching 那個單元好似已link 通。
ivyn123 發表於 2015-3-26 23:47

回覆 5# ivyn123
應該跟snp386師兄所講的一樣,只是不太明白焊接方法, 所以想買個來作参考。
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... age%3D3&page=19

是否高頻105,中頻475?
剛買了29689+30120玩吓練吓手。都唔太清楚用什麽做分頻。
遲啲先做你個spec。
剛做好一對26784木殼乜都冇加,真係好好聲。

2接105 、3接 475 、5接10ohm,其實接5ohm式或不接都可以,自己試岩個低音量

8係正 ...

ee6721 發表於 2015-3-29 20:02

明白了  , 謝謝你