一圈六鐵公模改私模

因為公模太大頂耳 所以好麻煩都要寄返去改私模
耳模造咗二百
私模寄返來亦幾fit
但唔夠光令

是永恆做的嗎

二百做耳模好抵

做左幾耐先起貨?另外,聽感同公模有無大差別?(除了隔音)我都打算發回去改私模,不過又要洗多700...謝謝~

做左幾耐先起貨?另外,聽感同公模有無大差別?(除了隔音)我都打算發回去改私模,不過又要洗多700...謝謝~ ...
raymondsuper 發表於 2015-4-9 23:31

其實你只是花多了四百!

永恆改模要俾多700 佢無平俾我

寄返去都好麻煩 因為個耳機原來係高科技電子零件 順豐條友仔話唔可以一件過寄
要我拆三件寄  即: 耳模一份 耳機左右計二份
咁我即刻好有禮貌笑笑口咁剷佢上天棚
叫佢阿頭出嚟搞 最後當然係可以一件過寄 (大家要堅持) 收76蚊(其實可能係計三件嘅價錢)
但碰啱星期六日 一共寄咗四日(即係要六日)先上到去 寄到上去又咁啱公眾假期(唔知佢有無開工)
隔咗六日先寄到返嚟 但寄落嚟只需一日...........
即用咗大概兩星期

聽感係唔再頂住耳道 舒服啲 但我唔包你個造成點
聲音方面 第一首搵咗人工造聲陳X麗嘅靚聲歌曲囚鳥嚟試
因為錄音室FINE TUNE過所以好正
高中低音都有好亮麗通透表現(我講隻耳機唔係講陳小姐)

跟住再搵呢排好忙嘅小鳳姐DSD精選出嚟 表現大概係SHURE 535R多咗低音咁囉
唔通係嗰啲左右延伸咗0.003mm低音下潛咗六呎嘅廢話咩
跟住再試費玉清 蔡琴 小鄧 玉置浩二 五輪真弓 黃鶯鶯 等等dsd....................聲正常 但清晰度未滿意
聽多幾個月 希望再清啲 亦希望耐用啲  

PS:以上純為個人感受 本人亦沒有與該舖頭有生意利益往來  不喜勿插

我都問過永恆,700實收無得減.其實個耳機不錯,無法量化的描述不說了,整體感覺十分耐聽,音樂感強烈.正如師兄所說,確實清晰度不足,尤其是空間感等氣氛比不上一些多單元純動鐵耳機.

我都問過永恆,700實收無得減.其實個耳機不錯,無法量化的描述不說了,整體感覺十分耐聽,音樂感強烈.正如師兄 ...
raymondsuper 發表於 2015-4-10 09:07

可能換條銀線可以改善 但我想聽耐啲先
因為一條銀線都要成二千幾
咁計落去不如買1964 V6S

其實這類大陸製CM,確實可以給到很好的聽感。不過始終欠缺專業的調音/單元的合理搭配,比細節,同大牌子仍有一段距離。不過單看價錢,都算值得,當初試CM的入門產品。

就算聲似,我同意細節呀,結像呀,淘X貨同外國牌子真係有距離
又唔係要鬥單元多 (而且唔係多=好聲)
不過又有大陸牌子(unique melody、ibasso之類)打得入外國市場,所以都無話大陸野唔好既
唯有聽多D 比較下分別先揀 (係淘X 野好少有得試聽呢樣就爭D)