一條Headphone線千幾二千蚊

算我唔識欣賞,木耳,完全覺得唔值

見到呢個post咁熱烈真意外

補充一點,我話自己木耳因為聽唔出耳機線帶來的提升

我未有電腦之前已經學習樂器多年,現時我可以同任何網友一起有建設地討論音樂和理論

聽得多自己器樂和演奏會的朋友都一定有相似感覺,無論器材有幾好,同第一身用耳仔聽到的差別都係好大。

所以我不發燒音響器材,流行人聲夠聽就得,器樂再好聽都不及現場聽

當然,幾百蚊的headphones要聽得舒服都係比較難,但幾千蚊條耳機線only真心覺得唔值

專登開post就系講呢D野
話自己木耳算有D自知之明

咩線先? 有d係值既

via HKEPC Reader for Android

一部跑車幾百萬, 唔值~買部前七好過

樓主咁勇要小心了

換線等如換聲only 根本唔代表好與壞 每個人隻耳聽嘅聲都唔同 條線用料再貴(貴唔代表好) 都未必啱聽 不過呢度講好啦

呢個係當日聚會有個THX工程認證嘅人咁講

樓主咁勇要小心了

換線等如換聲only 根本唔代表好與壞 每個人隻耳聽嘅聲都唔同 條線用料再貴(貴唔 ...

...THX工程認證嘅人咁講
kadon 發表於 2015-6-6 03:24

肥仔  Lawrence L.

肥仔  Lawrence L.
snp386 發表於 2015-6-6 03:42

香港唔止佢有THX認證

Interesting read... Maybe rca shares some similarities with hp cable...  

http://www.tnt-audio.com/clinica/intere.html

Quote:
Let's make a bold statement: "The best Cable is No Cable"
Let's make another one: "The Ideal Cable does not change the Signal traveling through it in ANY way."
Let's make a third one: "No Cable can improve the sound-quality of a system, they only make it worse in varying degrees."

十幾萬一對 IC
3x 萬一對喇叭線
一樣有人買
唔關木唔木耳事
係買唔買得起

好多野都係玩心理,買左條貴線自然會搵個理由覺得佢正,況且比得起木唔木都無所謂喇,都係哂下咁啫