[開箱] Ultimate Ears 4 Pro (UE 4 Pro)CM 耳機開箱文

〈前言〉
我知好少人揀/講 UE 4 Pro,因為買得 CM 都攻頂啦(根據自己 budget 嘅頂)(工作需要除外),所以希望依篇開箱文開以比想入手 UE 4 Pro 嘅朋友參巧~

〈點解我揀 CM?〉
其實講左好多次,因為我左耳洞特別細,所以戴普通 IEM 唔舒服同易甩,我咪試下 CM 囉!

〈點解我揀 UE 4 Pro?〉
我 budget $8K,試過唔少 CM 耳機,最啱我都係 UE 4 Pro,所以就揀左佢~

依家諗緊買唔買升級線好?買嘅話我只係會比 $1K,不過咁好似同冇換冇咩分別(P.S. 未試)~

廢話就唔講咁多啦,開始開箱!

黑色盒 1 個

THANK YOU(比咁多錢緊係要啦)

說明書同 UE 金屬黑盒

說明書

UE 金屬黑盒

UE 金屬黑盒(手感唔錯)

有凹位,但如果係車度都唔方便開

清潔棒 1 技

終於見到 4 Pro 實物

正面

背面

背面 again

再嚟 1 福

正面

TESTED

3.5mm 插(有 UE LOGO)

〈聽感〉
RUN IN 緊,唔講往,有機會開 Post 再講

想睇詳盡開箱文請去我嗰網~

跟機條線以經好好,個頭預左你插電話用, 換standard果條電話用唔方便

回覆 2# teamhardcore

Sorry,唔係好明
第一,「個頭預左你插電話用」,係咩?整得 CM 仲會用手機聽歌咩?
第二,standard 果條係指?2010 前嗰條?

咁大個圓形我覺得頂著我手機個売

Player黎講呢我試過 DX90 >= ipod = iphone,  AK100 = fiio X1, X5 =

我個人覺得CM出街以經唔方便, 仲要加個Player+Amp
unnamed (1).jpg

回覆 4# teamhardcore

哦,我就用 MA9 + UE 4 Pro,出街都 ok 方便(我覺得)~

回覆 5# jasonfoknxu

咁大個圓形我覺得頂著我手機個売

Player黎講呢我試過 DX90 >= ipod = iphone,  AK100 = fiio X1, X5 = :no ...
teamhardcore 發表於 2015-6-6 17:24

少有嘅睇穿player真面目嘅智者

player來講, 好多貴野,同平野分別真係不大, 自己用緊Ak120, DX90, iphone5s, iPod classic, AK120 同 DX90分別一定有, 但以正價來講, DX90抵玩好多, 而我部AK120係特價買而且貪佢雙卡可以插128G x 2

AK100II/120II/240個D我都試過慢慢聽,分別真係好細,仲要一首首音樂AB 比較先覺
(可能我個人問題,韓國班研發人員可以輕易聽得出分別)

player來講, 好多貴野,同平野分別真係不大, 自己用緊Ak120, DX90, iphone5s, iPod classic, AK120 同 DX90 ...韓國班研發人員可以輕易聽得出分別
kinghung 發表於 2015-6-8 14:31

可能佢哋知邊個位有啲特別feature俾佢哋聽 再講, 要驗屍咁驗, 而唔係聽吓就有嘅分別, 對user係冇意義嘅.

個人認為個理由係數碼去到某個唔錯嘅level(例如現今嘅電話咁), 再上嘅空間其實已經不大. 下面呢段嘢係之前某巴打post嘅, 就係講呢個現象(有啲point我唔完全同意).

http://people.xiph.org/~xiphmont/demo/neil-young.html

以MA9為例, 我覺得High end player都係DAC+手提耳擴既一體機姐, 如果師兄有DIY DAC & Headphone Amp既經驗, 你懂的

http://www.head-fi.org/t/651837/ ... reference-level-dap