耳機線最佳長度

聽聞喇叭線就 14呎3吋半
不要問點解, 只要信前輩

咁耳機線有無人知最佳長度
是關 x 牌散線好貴, 閒得一分就閒一分

我講幾長, 你係咪唔會問點解先

咁要睇大家認唔認同
14呎3吋半係香港公認秘笈

咁要睇大家認唔認同
14呎3吋半係香港公認秘笈
Botti 發表於 2015-6-11 16:33

公認 ?

5呎減吋半!!!!!

聽聞喇叭線就 14呎3吋半
不要問點解, 只要信前輩

咁耳機線有無人知最佳長度
是關 x 牌散線好貴,  ...
Botti 發表於 2015-6-11 16:25

任何喇叭線都係,我唔信,如果係一樣咁生產商條公式咪多餘

便攜就1.2m
家用就2m, 3m太長。

只要唔係編織線其實幾長個分別係唔大,因為編織線越長個電感值就越大,相對低音就越多,廠商定個長度只係方便用家,只要工作時電容、電感、電阻值係一樣,長度相差只係電損耗,個聲分別就喺呢度,之不過廠商話有分別,但係我相信人耳係聽唔出,所以一條平線,只要可以做得返相同數值,個聲係同貴線冇分別,唔信你可以自己做個小試驗,AxG跟機線,3同5m兩條都係4n ofc,而5m條at&t cable係帶高電感值,低音同質感係會比較多,聽感亦都會比較好,如果你喺中間加人一支鐵棒,令佢變成鐵心電感,個低頻會仲多,呢啲全部都可以自己試到,所以cm先會用編織線,因為動鐵先天低頻少,編織線電感值係會比同物理高,呢樣自己都可以換嚟試到,不過公式點計我就真係唔係好記得,十幾年前考嘅記算記得都可能記錯,不過你可以上網搵hitachi二十年前發佈7n ofc線時嘅嘢,應該會有話單支幾多蕊會帶乜數值,廠商都係用咁去話俾人聽條線音式係偏向邊一方,全部都係由電容電感值得出嚟,其他就唔講,咁多年冇用我都驚記錯,我同朋友佢吔都冇再理會係用幾長線,試過個聲啱就造

只要唔係編織線其實幾長個分別係唔大,因為編織線越長個電感值就越大,相對低音就越多,廠商定個長度只係方 ...
snp386 發表於 2015-6-12 06:51

咁就神奇喇, 點解d 耳擴唔就咁塞個電感落去, 然後sell ultra bass 呢 ?

回覆 9# lawrencelau1
唔知,應該係條線問題,去到單元前先有效,直接加電感應該係連高頻都會減埋,原理應該係同分頻接近,變咗做咗個1st order low pass,不過呢啲咁新同深嘅嘢就真係要問啲熟電子嘅大師先知,電子我唔識唔敢答你,不過呢呢小實驗自己都可以試到,有好多時唔一定要換線,又唔係齋吹,自己動動手就可以証實到係咪真,又唔係未到夏天就知一定熱

同埋你個名好易嚇親人