[開箱] X5 II白老鼠我來劏!!

上一代FIIO X5 其實我好滿意 但遺憾佢操作蠢鈍
所以我一路都用QA360多
到咗今次FIIO X5 II到底有無改進?
以下係我個人感覺:
1.屏幕黑邊細咗? 唔覺囉 成架機細咗咪以為個屏幕黑邊細咗囉...........
2.導航鍵好咗? 中間個WHEEL 變咗IPOD 一代 CLICK CLICK圈 仲鈍鈍地
3.MENU 同舊X5咁上下 反應係快咗嘅 係咁多
同AK380比? 咪玩啦 人地咁靚..................個樣同個價
好嘞最緊要把聲點?
新機開聲 搵咗張敬軒 LIVE IN PASSION 2014 演唱會DSD試
因為係DST FORMAT ISO直讀無可能 唔會有聲   
但轉檔後開聲音場明顯闊 動態不錯 聽聽吓 聽咗幾首歌添
同X5比較 音感比較暖 可能今次落咗多少味精 但幾好 無衰過上代好好架啦
(你睇吓部X3 2代有無人提起佢 )
界面反應快咗 開機很快 三數秒搞掂 同QA360比慢少少而已
今次只係新機略試 聲音沒有失望 操作好咗 對應規格高咗
推力高咗 推AKG712 PRO 都OK喎(開到音量100)
係咁多 換唔換機自決

請問C Hing一下, 和 QA360 相比, 有何優勝或不足之處?

又話可以直播SACD 的 ISO。。。。

DST 壓縮的 SACD ISO 鏡像對CPU解碼能力有一定的要求, 目前好像冇一部DAP可直播 DST 壓縮的 SACD ISO.

對樓主初代PS3的遭遇深表同情並加以深切哀悼...  (看來自身的初代PS3還是少用來RIP SACD為妙)

又話可以直播SACD 的 ISO。。。。
aeo4 發表於 2015-6-18 19:12

普通SACD ISO係可以嘅 但DST ISO就唔得嘞

請問C Hing一下, 和 QA360 相比, 有何優勝或不足之處?
leoluk 發表於 2015-6-18 19:03

新屎坑 覺得暖聲啲 動態高啲
未買QA360嘅話仲平啲添
應該無乜嘢輸QA360

回覆 6# kadon
新屎坑 覺得暖聲啲 動態高啲
未買QA360嘅話仲平啲添
應該無乜嘢輸QA360

謝謝師兄, 現用開QA360 和DX90, 一於回港後試試demo機。 但估計都喺會等8月的X7和ibasso的DX MK2才決定入手哪一部

睇黎都係留返D銀彈等X7同DX MK2比較好了..

唔知師兄有冇遇到呢個問題?當play DSD同monitor熄咗嘅時候,previous/next 個制係唔work...啫係每次下一首都要著monitor先轉到,唔知部機壞定係bug定係正常.....thanks

回覆 9# hoyin0116

我果部都係一樣。