[夠薑買系列之一]未煲開已超驚喜之實木耳機

平價A1 胆耳擴有師兄開箱了我就繼續懶唔寫了。

不過會一有時間就會寫d平靚正既淘平價貨測試經驗,希望做緊貴價名牌既師兄高台貴手唔好攻擊到我無心機起度寫就會繼續的了。

同埋希各位睇完自己睇相去搵, 我無收錢做廣告的..有心跟住個樣去搵或當中如show 到型號的話, 要搵並唔難...問呢類問題我會自動過濾或太煩既話就唔再share買倒好野心得...

講真以價論貨,係我賺到了..
音場寬, 三頻暫時都好滿意(未煲開)..個人覺得同某大牌HD65X聽感去比部份輸少少..

以外觀個人覺得還可以,金屬框架,櫻桃木....唔會有那有種比好多錢買大牌有時都仲有廉價既塑膠感,感覺呢件野都算有比誠意。(我話左我唔係收著數的...當然講得公平D)

點解無啦啦走去買呢隻野, 事原本來淘佬想買前排特價呢排呢度好出名既幾隻新耳機去玩...基於好多原因cut左單,無幫襯果面個老闆..亦唔諗住再幫襯佢..之後就買左呢隻早幾個月就有意思想要既耳機...詳細聽感煲開左每隔幾日再寫d..

少少瑕疵証明唔係貼皮

ching 可否打開舊耳棉睇下裡面單元震膜係咩構造
主要係想問下個50mm钛金單元係米呢個 因為以我認識中50MM鈦金單元並無太多款式

呢個係由SUPERLUX HD681改落去的 並換了鍍銀線

呢隻係588

我記得用鈹
回覆 2# hongnelson

50mm 單元好大, 期待聽感
之前自己DIY 過 40MM 單元都好唔錯
呢隻玩木仲靚仔好多
5 字頭定4 字頭?

你當6舊水人仔, 暫時原裝咁聽人聲唔係最前...高低音突出, 賣6百聽感個人覺得好過買過既diy入耳(包括果d 3 4舊水3單元果d)同有牌入耳(咩型號比唔講了)...同埋解釋都算好好。仲有低音“真”好多。(開左3個鐘聽的聽感)
回覆 5# victorsausau

回覆 2# hongnelson

師兄換咗單元個聲變成點呢?

我記得這隻耳機早前在 epc 這裏有人介紹過,但係大部份回應都持否定態度,而奇在否定者本身都未試聽過這隻耳機!

可能連試既興趣都無或勇氣都無。正等如而家都有d師兄靜望部128覺得流野黎一樣。

回覆 7# iam818

原本個50MM鈦金系安裝落淘寶SONY殼到, 但耳套蓋5實對耳, 搞到D聲又尖又難聽, 但點知將距換落681殼到, 聲音好正, 低音量同質都好夠(可能因為之前我覺得低音5夠 所以開左單元後面2個窿), 高音5尖, 順耳. 分析力很好, 三頻平均
OVERALL我覺得起碼值1500, 同之前個320OHM 改HI2050殼 有得fight,
681原本個單元我覺得有D尖 鈦金同681殼系perfect match