純膽耳放要幾多支膽?

事源係嚮兩條講淘佬平膽耳擴既 thread 度提過下,未必好多師兄睇過....

我問過(199 果款)老闆,佢咬牙切齒話自己果款係純膽放,無用 op-amp,仲有少少發脾氣 feel 。而大咀巴 128 果款係話膽緩沖可換 op-amp.....

因為唔係想比較兩款平價機,只係想掃自己盲....究竟一部純膽耳放要用幾多支膽?
點解有 D 機成 8 支膽?
係咪好似同耳機 D 單元咁,有分頻,唔同膽負責唔同音段?

突然間好有興趣.....好似大鄉里咁....百幾人仔既野推耳牛可以好聽過幾千蚊既 portable op-amp 耳擴。雖則從來流動既野都係貴 D 但個價格差距也太大了吧.....

事源係嚮兩條講淘佬平膽耳擴既 thread 度提過下,未必好多師兄睇過....

我問過(199 果款)老闆,佢咬牙切 ...
dls2046 發表於 2015-7-1 22:03

流動甲類都系幾百
靚過好多幾千$的mobile amp

正常全膽最小要三支
正常就四支

四支系分別為左右各一支電流放大一支功率方大
六至八支系多左幾支做整流&緩衝的

其實都系睇電路設計la

三支內置一個好大的線圈牛
四支以上多數系分開左右各一個線圈牛

三支沒咩睇過電路圖所以不太明運作原理

四支因為玩過大人之科學之真空管amp
http://otonanokagaku.net/products/invent/amplifier/detail.html
明白個原理

呢部大人之科學好正喎....唔知仲有無得買.....

咁得兩支管無 op-amp 既玩法又係點?
我諗個老闆唔會點我,因為其實無得呃,部野好易拆開,零件咁少一睇就知有無運放....

咁部 128 話「胆緩沖」即係所謂前胆後石?

呢部大人之科學好正喎....唔知仲有無得買.....

咁得兩支管無 op-amp 既玩法又係點?
我諗個老闆唔 ...
dls2046 發表於 2015-7-1 23:07

應該系

呢部大人之科學amp 已沒出了 我當年一出即買左兩set
1set玩左1set收藏
不過可上EBay jp or 牙媽信 or 樂天睇下有沒貨尾

等我得閒d搵下有沒我當年的開箱圖先

仲有呢部大人之科學amp
如職改的話只要換個d 電容加電阻都會另佢更上層樓
如職改電路可以換其他更正的膽由玩具變做正式amp

不是吧!
他自稱是用6J1做調音, 加MOS作甲類放大的!

不是吧!
他自稱是用6J1做調音, 加MOS作甲類放大的!
gulakpi 發表於 2015-7-3 08:37

1-2 支膽完全不明白個原理了
3 就一定有兩支做電流放大加一支電壓放大 or 調返轉一支做電流放大加兩支電壓放大
4支 就一定有兩支做電流放大加兩支電壓放大 or 其他玩法可以係兩支做電流放大加一支電壓放大一支整流
3以上禁就一定係會好膽味

4or以上多數係前級了好少當作耳放使用

以上係我當年玩大人之科學再自己上網搵資料學的
所以有錯請更正

http://item.taobao.com/item.htm? ... ;abbucket=17#detail

咁呢部又點?

使用电压需要2组,1组是灯丝AC6.3V (1A-2A)          1组是AC  180V--230V

是否祇是AC6.3V (1A-2A) 牛?

咁呢部又點?

使用电压需要2组,1组是灯丝AC6.3V (1A-2A)          1组是AC  180V--230V

是否祇是AC6.3V ...
panda360 發表於 2015-7-3 12:13

佢有成品板的