重回動圈懷抱,分享幾對近來入手的動圈耳機

1.Marshall Major
自己比較少買耳牛,因用耳機聽歌主要出街用。
這隻Marshall Major細細地適合帶出街,所以入手。

唔貴、易推、幾好聲,只是音場比較窄,但人聲幾好。

2.MARSHALL MODE
買得headphone當然要買埋同系既earphone。
不揀EQ一來貴些,二來自己唔會用到此功能。
耳機很易帶,耳控連夾使用上也很方便。
也是易推,幾好聲,明快爽勁,聲音開揚些,覺得平平地幾適合夾手機日常使用。

3)Onkyo IE-EF300
新型號剛出台,見舊款個價幾靚便入手。
另外部份原因是想試下條線,因條線可以俾手上其他MMCX頭的耳機共用。
耳機比想像中大隻,但也很易配帶。

隔音ok,比碼比sony好。

出來既聲音斯文大氣,細節也交代得很好,音樂感豐富。

Only 圈始終都覺得煲開左的正版ie8 or 80 好正

回覆 4# shal

純圈我聽過最好既係ie800及EX1000,但價錢已大大超過以上幾對。
我也唔捨得買EX1000,只入手800。

4.RSD RD3
不知有幾多人識這香港品牌呢?
之前也有購買過此店的其他產品,這對在外國的評價很好,
只是對我來說有點貴,見到二手價幾好,終於入手支持。
其實這對心耳機整體來說非常好,厚聲密度高又不失其分折力是吸引我的地方。
如能控制好製作成本,相信更易讓人接受。

回覆  shal

純圈我聽過最好既係ie800及EX1000,但價錢已大大超過以上幾對。
我也唔捨得買EX1000,只入手8 ...
ckikin 發表於 2015-7-3 20:43

但ie800正版貴80 or 8 好多wo

聽得DIY圈鐵同動鐵多就覺得動圈個聲自然好多 P.S. 都係大家手頭個幾對
而家拎住正版IE80都唔係好想翻轉頭, 下個月出糧想入CKR9/CKR10xd

近一兩年我都好鍾意玩動圈多過動鐵, 主打都係入門/中階動圈, 其實我覺得耳機有一定分析力就足夠, 唔會過訓追求太高解析... 個人覺得多玩幾款中階, 好過投資落單一隻高價耳機身上, 始終耳機好易聽得悶.   我自己試過 mode eq, 覺得結他幾清爽, 幾有氣氛..而安橋果隻, 中高音幾好, 但耳機單元比較大, 最近個落價都幾抵買。

回覆 7# shal

sorry,我指的是sony mdr-ex800