二十年前的頂級 vs 現在的頂級

Sennheiser HD540 Gold Reference 600ohm vs HD800

哇!HD540 Ref. Gold

聲音方面比較又如何呢?

聲音方面比較又如何呢?
ichigo1000 發表於 2015-7-13 10:10

聲音比較接近hd600,相對600, 柔和好多,有層次,細節
空間感較大較闊
同800一樣係好平直,三頻全齊

micro bass impact 同 delay 會比800多, 所以相對800, 人聲會比較厚一點點,聽女中低如蔡琴會同800有別一翻風味

580聽classic 人聲比較合適
聽新歌會顯得有點動態,解像度不足

不過年輕既我真係估唔到,二十年前既佢仲可以咁厲害,依然同今日既頂級有得比…

哇!HD540 Ref. Gold
ericcho 發表於 2015-7-13 00:47

由於阻數高,靈敏度低
部10w既krell 都要開70% volume (pcm) 或者用盡(DSD -6 db) 先夠大聲
呢隻野可謂非常難推

由於阻數高,靈敏度低
部10w既krell 都要開70% volume (pcm) 或者用盡(DSD -6 db) 先夠大聲
呢隻野可謂非 ...
wongsimon 發表於 2015-7-13 10:27

請教下部Krell在600ohm耳機負載下,輸出多少mW。

淘寶有幾對HD540的不同版本,品相看來ok,但未敢入手。   

多謝ching分享聽感!

聲音比較接近hd600,相對600, 柔和好多,有層次,細節
空間感較大較闊
同800一樣係好平直,三頻全齊

mi ...
wongsimon 發表於 2015-7-13 10:18

請教下部Krell在600ohm耳機負載下,輸出多少mW。

淘寶有幾對HD540的不同版本,品相看來ok,但未敢入手。 ...
ericcho 發表於 2015-7-13 10:50

你幫我計下
No load最大輸出時有14v rms@1khz, 24.03v p2p

你幫我計下
No load最大輸出時有14v rms@1khz, 24.03v p2p
wongsimon 發表於 2015-7-13 21:14

我唔識計,唔知以下能幫到忙不…
http://www.eeweb.com/toolbox/rf-unit-converter

我唔識計,唔知以下能幫到忙不…
ericcho 發表於 2015-7-13 21:40

327mw...