真係唔好睇少呢 5cm.....

最近嚮淘佬整開銀線,先唔講將 dx50 過 199 耳擴條過機線同埋 K712 條線先。
兩條換晒提升固然唔少。

但最估唔到既係條對錄線,由部 dx50 去 amp 果 5cm。
估唔到一換條 8 絞5芯會咁大提升。之前都已經係用緊銀線,6絞, 糼芯。 其實當時換時都覺得幾大提升下。估唔到仲有咁大空間....原來....

拆左舊果條個網一睇...

右邊係舊果條。原來已經黑晒....
其實佢漸漸變差真係唔覺,直到有得 AB 就出晒黎。

真係唔好睇少呢 5 cm。

其實點解條線會發黑?唔係應該接觸唔到空氣?

我都岩岩買左條 oyaide 原裝3.5<-->3.5mm, 不過係俾AK120--->HPP1 (當AMP用), 而DX90出力我覺得推K712Pro都完全無問題 (DX90個line out 我唔用,因為太古怪,居然可以校大小聲, 同phone out 有何分別??? )

BTW, 712Pro 真係非常正 !

最近嚮淘佬整開銀線,先唔講將 dx50 過 199 耳擴條過機線同埋 K712 條線先。
兩條換晒提升固然唔少。

但最 ...
dls2046 發表於 2015-7-14 17:42

有無link?

回覆 1# dls2046

師兄可以pm 條link 比我嗎?

同意啊 C Hing,我都覺呢 5cm 對調音來講好重要,所以我手上有單晶銅、銅鍍銀、銅銀混編、同埋方芯單晶銀來夾機,呢個玩意真係好燒錢的

一直搵緊條純銅來聽男聲同 Rock (單晶銅太滑啱女聲 only),越粗越好,唔知有無 C Hing 可以推介吓?

肥花都有唔少過幾線放出黎..你可以去睇下..
不過個人習慣都係銅銀混編出黎D聲順耳DD..

我正正想找條純銀試試,有無師兄有link pm比我?

師兄可以pm 條link 比我嗎?

估唔到都幾多師兄有興趣....小弟換線係緣起於此帖:

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... ;page=1#pid32834676

而該帖之緣起係見 Kitty 兄另一分享,不過搵唔返了。

半年多前換左條銀線之後,對 UM2 底噪大左少少,但好聽左好多,所以今次一次過再幫趁買三條,其中一條就係呢條過機線,換晒效果超好聽,可能真係我杯茶(黑左果條係幾年前嚮另一科林二手入的)。聽感既野好難講,所以我都唔敢話推介....只係我用過幾好。搵淘佬買咁貴既手作野,真係自己諗清楚,溝通清楚,做個精明消費者。