究竟耳機平衡輸入是否比單端輸入更好聲?

有一次同一位設計 DAC 的 engineer 傾開,佢話耳機平衡輸入成本低,聲音質素提升大。
但亦有人話聲音質素相差不大。

但係見高級($$$) 的 headphone amp 才有 平衡接口。

好聲唔好聲好難介定,但推力一定大左。

FYI...
dube 發表於 2015-7-20 17:48

Thanks!

回覆 4# khachaturian

自從入咗 xpa700, 試過 balance 之後, 以後都會留意有 balance headphone 嘅機

回覆 5# tvbau

係咪正呢? 我都等佢等左好耐先出手
如果唔係XPA700減價我都唔會入住, 但係而家呢個價同日元個rate咁正, 就真心抵用

講番balance 耳擴
我只可以講, 同一隻耳機, 係XPA700下balance 係好聲過用single end

有人話balance耳擴唔係true balance, 因為得四線唔係行6線
我唔理佢balance 唔balance, 所謂balance會用兩份獨立線路推兩邊耳機單元, 唔係共地, 聲音分離度好好多, 背景亦都靜D

有一次同一位設計 DAC 的 engineer 傾開,佢話耳機平衡輸入成本低,聲音質素提升大。
但亦有人話聲音質素相 ...
khachaturian 發表於 2015-7-20 15:11

師兄,好有興趣知個位 engineer 設計邊部DAC (代工廠做ODM 定設計現有品牌DAC)?

回覆  khachaturian

自從入咗 xpa700, 試過 balance 之後, 以後都會留意有 balance headphone 嘅機: ...
tvbau 發表於 2015-7-21 03:31

試過部阿妹部RSA SR-71B, 個balance out的確係好好聲, 而個single end HP out就垃圾一樣

師兄,好有興趣知個位 engineer 設計邊部DAC (代工廠做ODM 定設計現有品牌DAC)?
...
kinghung 發表於 2015-7-21 10:41

邊部DAC 就唔方便講,只係大陸的小廠,在淘寶吹吹水而矣。

試過部阿妹部RSA SR-71B, 個balance out的確係好好聲, 而個single end HP out就垃圾一樣 ...
Poljot 發表於 2015-7-21 11:16

我反而覺得 SR-71A 個SE 比 SR-71B balanced 更好聲,
當然可能係線/夾聲問題,因為SE和Balance的線不同。
SR-71B SE 就 SBL (我兩部都有)。
但portable 你要由頭到尾balanced就好大疊野,最簡單的方法係A&K直出