ue 900s 入手, 試左唔同耳機既分享+簡單開箱

事源請睇呢個post, http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1

今日去左換新貨, 之後就出左旺角試同買新野, 多謝各位既意見, 我都係重點試番大家建議果d
比較失望既...
shure 535: 發覺個聲場好寬, 好似係間房入面咁, 同埋d 高音位好似有種壓迫感咁, 唔係我杯茶
ie 800: 個人覺得聲幾自然, 但就冇乜地方出, 應該係因為手機唔夠力推, 真係買唔落手...
ie 80: 有d 似800個感覺, 有明顯bass, 手機係呢隻推得好d, 但各個地方都好似未發揮到

之後試900s: 學之前既巴打話, 各方面都發揮到幾到位, 樣樣都有, 三頻都俾到我, 雜食一流, 同埋透析度唔錯, 聽出黎既人聲幾清晰, 所以都幾想買佢架啦..
當我都幾鎖定900s 之際, 俾我係dmz 到搵到im02,03 可以試!一試難忘!
im02: 同900s 比, 佢人聲好出, 大家冇講錯, 我一試女聲既歌, 佢真係出哂出黎, 但後面既樂器係就係失色左, 但都未算話完全冇, 只係個focus 會好自然去左個人聲到
im03: 呢隻我真係一聲難忘! 人聲冇im02咁出, 平衡過im02, 但換黎既係有power 既base! 聽出黎個感覺會幾似900s, 但明顯base 方面佢好過im02 同900s

所以開始係900s 同im03 之間游離...因為價格上都有差距, 去到華x 影音, 佢話im01~04 之前有斷針問題短期內冇行貨, 上網睇過下im03真係有人話斷過針, 同埋行貨價比起日水貴唔少, 所以都係認心放棄左im03, 入左900s!

好啦, 開箱!

新舊耳機對比

同um pro 10個開盒設計都好似, 幾靚

配件黎講真係好齊好多, 六個size既耳膠耳棉都有兩對, 連線都有兩條, 有mic 冇mic 各1
好似shure 535, 就算要mic 線都要另加4舊, 真係貴到喊
仲要有潤滑劑送, 正
2k 都唔洗, 咁多野包, 真係覺得好貼心

膠水跡真係好勁, 講真入面d 造工好似唔算特別好
d 單元好似夾硬夾入去咁, 完全冇美感可言, 唔似shure咁, 透出黎係俾人睇到入面造工靚
所以, 我真心寧可佢造唔透既殼...

後記:
今日去試筒, 之前一直冇去泛x度試, 試過先知, 果間d 態度真係好好!
同佢試哂im02,03, 900s, 佢對隻耳機既介紹真係好岩好到位
同碼佢講野中肯, 雖然佢有建議我買im03, 但完全冇話覺得邊隻好邊隻差!
就算535我唔鐘意 佢都話係因為535 係個感覺同其他有唔同, 唔代表佢唔好

相比起去華x影音大鋪, 真係頂佢個肺, d 垃圾sales
問佢im02/03有冇貨同埋900s 做幾銀, 佢話冇, 又問我聽乜野歌, 我話聽廣東pop
佢就用d 好不肖既態度隊左隻900s俾我試, 話"咁既貨真係唔值得買, 你自己聽下啦"
我咪扮聽下, 之後佢又係到串:"我自己就用w60既, 起碼d 細緻位俾到我, 呢隻, 算罷啦, d 細緻位cut 哂"
之後再講隻im02/03, 話佢兩隻野特d 女聲得, 其他位都垃圾, 聽男聲會變乸形聲之類

之後同上次買pro 10既情況一樣, 又係到硬推隻rha t10俾我...
隻野唔係唔好, 但真心唔係我要既野, 我用電話唔夠力推, 同埋果隻野動圈重bass
用佢部機播當然靚聲啦, 但用我電話播就當然收皮

真心好唔滿意佢, 最後我去左細鋪華x影音買, 起碼態度好好多
講真, 你想sale你隻rha, 洗唔洗咁樣硬踩人地? 可能會有d 唔做research 行入去就亂買既客
咁就真係俾你說到既, 但我自問係理智既客, 做哂research先行入去, 你要sale野你俾d 技巧啦
唔洗踩人既, 你老實講番每隻既優點缺點我知, 我自己就會知自己想要買邊隻架啦
之後再買, 都係去細鋪算

900S唔差..但你要比少少耐心煲下藍線(500hrs+)..包你有驚喜..
我成日好鐘意上21樓坐響度試下d升級線/耳筒/耳機/dap..
只要人唔多..佢地根本唔會理你..由得你慢慢試..

900S唔差..但你要比少少耐心煲下藍線(500hrs+)..包你有驚喜..
我成日好鐘意上21樓坐響度試下d升級線/耳筒/ ...
wai118 發表於 2015-7-25 22:07

500粒鐘...真係漫長...
佢仲要有兩條線, 洗唔洗每條都500粒...
我宜家換左條黑線, 其實兩條線個聲會唔會有差距

最後幾$成交?正在十五十六中。

最後幾$成交?正在十五十六中。
ababab2828 發表於 2015-7-26 10:21

你去睇下price.com 就知架啦, 都係果個價

回覆 3# bbqaaq

2條線的聲底都有少少唔同..如果你鐘意用黑線..
請耐心煲線..過千小時後..你會有驚喜..

你換左部PLAYER之後
再試 535 IE 800
就唔係咁講

你換左部PLAYER之後
再試 535 IE 800
就唔係咁講
sochai 發表於 2015-7-26 14:32

我懶, 真係有d 唔想攪...遲下諗住聽spotify 算...(雖然已經搵flac 去試耳機)
其實都有d 心郁郁換埋player/加隻耳擴俾iphone, 但真係覺得搵flac 檔真係好煩

我懶, 真係有d 唔想攪...遲下諗住聽spotify 算...(雖然已經搵flac 去試耳機)
其實都有d 心郁郁換埋p ...
bbqaaq 發表於 2015-7-26 20:46

spotify/flac都係cheap野
識聽一定係dsd

spotify/flac都係cheap野
識聽一定係dsd
sapphire4890 發表於 2015-7-26 20:55

dsd 都唔一定比wav/flac 好...2樣野黎