通X AKG耳機3折起特價清貨, 有沒有巧妙?

通X AKG耳機3折起特價清貨, 有沒有巧妙?

原價與特價如下:
http://www.tomleemusic.com.hk/tl ... e/index_details.php

查看過全部貨價, 目前香港店鋪的原價的確是相若, 沒有作大, 不是先抬高價然後減價, 而是真的減價。
亦向通X查詢過為何特價, 職員說因為通X不再代理AKG的耳機, 存貨一賣完就不再賣AKG, 亦可以說是AKG轉了代理, 所以大減價清貨。

但巧妙的是, 淘佬的AKG旗艦店(有AKG售權証書), 相信是真品吧? 貨品價格與通X的減售價只略貴一點, 加上運費當然要再貴多點, 但與原價已經相差很遠。

所以懷疑, 因為AKG在大陸出售的型號都是大陸市場貨, 價格平一半以上, 通X見勢, 若人人上淘佬買, 那還有銷路? 故快快清貨, 不再銷售AKG?

以上只是推理猜測。另外, 大陸市場的AKG, 品質是否一樣??????

Warranty of akg hk sucks.

通利做左特價好耐啦喎

做咗成半年都有咁濟啦

通利做左特價好耐啦喎
haroball 發表於 2015-8-9 21:04

咁即係都仲未清晒d貨啦。
例如K519DJ, 2014年12月由$780減至$299, 現在再減至$249。
目前淘佬官方授權專賣店售人仔299 (未計運費)。

所以我懷疑覺得係咪大陸果d同香港賣果d係唔同既呢? 好似「出前一X」, 都有香港版同內地版咁。
但唔肯定, 純粹亂估。

做咗成半年都有咁濟啦
bassfranky 發表於 2015-8-9 21:38

唔止,上年10月已經喺通記特價299買374

唔止,上年10月已經喺通記特價299買374
118205 發表於 2015-8-10 00:34

後來減多$20, 賣$279.

琴日睇 Mega box 竟然重有大量.........

AKG 放棄 通x 都係聰明嘅
通 x 都唔係做零售的料
請班亞姐/大嬋 返來打牙交渡日
上次減價時打算入隻 AKG, 問有無貨居然成 1x 分鐘無人覆我 (3 個雌性物體牙交不停都唔做野 )
講真 - 唔係減價, 邊有人會行入去通 x 買, = 咁多年無做過 promo

同意師兄所言,通利真係唔識做零售。

其實今次除了AKG之外,佢連Kilpsch個代理權都冇埋,攪到要大量清貨,我昨日都在Mega Box買了X10及X11各一副自用。真係要多謝通利。

(Sent from EPC Pocket iPhone app)