[開箱] Unique Melody Mason簡單開箱分享(更新:已入手AK240 gold)

自從上次AKR03+樂彼L5後,發現自己都係鍾意重口味十二單元既耳機,個心一直想試下cm耳機,但又唔想整耳印等一個月,係網上用左好多時間「做功課」,發現大陸有間廠叫「Unique Melody」,有universal model十二單元公模,又見7號個日放假咁岩會展有function,就決定去望望,本身都有諗過1964Ears ADEL A12,正確店做promote賣$!@xxx,但都超我budget,加上無公模,一定要整耳印,就唔諗A12了,最後問左sales哥哥仔,呢隻UM Mason有現貨,$(%))
OK! Go ahead!!
因為入手時間得3日,聽感後補,不過黎近打算入部二手AK240+條Beat Audio最top model既balance升級線爽下!

-------------------------------------------------------------------------------------------
最後老板又介紹左我買呢條BEAT AUDIO BA5 Wisdom
話比師兄介紹個條有更重bass
直頭bom bom 聲
音場更闊
分離度更高
仲比左discount我
HK$@%))

-------------------------------------------------------------------------------------------
Finally bought second hand AK240 gold (Limitied Edition) from my friend (still have 2 months warranty from HK ECT) .
HK$: ( ) ) )

After upgrade firmware 1.25, the quality of bass is improved

Next action: Prepare to buy Beat Audio Top Model 2.5mm balanced cable for the AK240 Gold!!!

delete as content already moved to 1/F

回覆 2# kimball

how much?

回覆 3# jil

打咗出嚟啦師兄, 睇返 keyboard 對返 $ 之後嘅符號。

del        del

回覆 2# kimball

好似夾條鍍銀會好d喎

回覆  kimball

好似夾條鍍銀會好d喎
jil 發表於 2015-8-11 12:41

師兄,小弟想平平地買條升級線頂住先,原來好多人都話UM Mason條原裝線好垃圾,我打算等買左二手AK240再諗買邊隻頂級/次頂級既2.5平衡線,未知呢條如果平平地粗粗地玩住先既話點呢?

某香港舖頭既介紹:
VGP 2014 /VGP 2015 受賞
Re:Cable SR3 For custom
8芯冷凍銀線 擁有強勁細節表現 ,音場十分開闊
低音表現清晰飽滿更有速度感,衝擊力
但...................
做左少少"功課",有台灣網友話呢條線比較"硬"同埋"聽診效應"十分嚴重
我依家都心大心細中....

回覆 7# kimball

呢條都要千幾二千蚊喎,你最好自己到鋪頭試吓,睇下岩唔岩自己口味,你可以試下 double helix symboite SE Peptide Hybrid

回覆 1# kimball

你用到呢個價入到隻Mason 真係抵到核爆

回覆  kimball

呢條都要千幾二千蚊喎,你最好自己到鋪頭試吓,睇下岩唔岩自己口味,你可以試下 double helix ...
jil 發表於 2015-8-12 00:49

double helix symboite SE Peptide Hybrid 同Re:Cable SR3 差唔多價錢?
我聽日中午會出SSP同MK試試