請教想淘CM耳機(永X還是無X好哩?)

宜家用緊UMPRO30配DX90..
其實係想試CM耳機可以自己CUSTOM面版當飾物咁同出街隔音好(我只會出街聽歌)..
睇番之前有師兄喺永X定制做一圈六鐵, 有人話好有人話唔好, 咁做一圈四鐵係咪穩陣D?
另一間叫無X(唔驚)定制耳機, 就只有純動鐵, 話五單等同UM PRO 50..
師兄們點睇哩?

小弟聽歌好求其, 陳潔麗嗰類, J, K , 廣東POP咁..
純音樂, 古典交響就唔係好杯茶....
對所謂'聲底'其實冇乜要求, 有時上亦牽試唔同耳機都分唔出有乜分別...

定係訂1964最平嗰隻穩陣D呢?
謝謝~

AV SHOW果時westone 有隻2單cm $2799仲包耳印, 師兄你太遲了

Westone 會場限定CM耳機型號Skeleton

AV SHOW果時westone 有隻2單cm $2799仲包耳印, 師兄你太遲了
teamhardcore 發表於 2015-8-14 18:41

噢!!!
太驚嚇啦你既消息。。。

回復 1 #ronaldlcm

我講明隻一圈四鐵係咩黎喇
佢係兩粒廿蚊嘅30265加一粒動圈
30265係一粒中低頻雙單元動鐵,動圈佢又話係低頻,高頻究竟響邊呢?

同umpro30把聲接近嘅cm係heir 3.a

via HKEPC Reader for Android

回復 ronaldlcm

我講明隻一圈四鐵係咩黎喇
佢係兩粒廿蚊嘅30265加一粒動圈
30265係一粒中低頻雙單元動鐵, ...
bunch 發表於 2015-8-15 10:23

我就係見師兄之前插到佢哋爆炸所以問問。。
咁無畏那間純動鐵五單元可以麻?
定係入手1964最平既V2算了穩陣D。。實不相暪。。我一半為個款

回覆 5# ronaldlcm

為款洗鬼買咁貴咩
買d雙鐵三鐵抄大廠調音既咪係
有間叫強子耳機既
我係佢道買左對es3x 對比原廠有8成左右既相似度 係高音真係差d

再唔係買inear sd4

回覆  ronaldlcm

為款洗鬼買咁貴咩
買d雙鐵三鐵抄大廠調音既咪係  
有間叫強子耳機既
我係佢道買 ...
ten123456789 發表於 2015-8-15 11:00

哦,可唔可以比多少少資料呀?
會比我對umpro30好或差唔多嗎? 都係CM?
咁我   都買你呢間啦。。
我要求係樣(CM自己選款),隔音(CM會好過我umpro),音質(同我pro30同level或更好就梗好啦,我冇偏乜調音的,pro30我都係因為舒適度而買,冇話係因為音色而選佢)

回覆 5# ronaldlcm

無X果間我未試過, 亦冇人PM過我分享"成果", 唔知佢係點

1964 d手工幾好, 淘仔果d我驚整到鬼五馬六

https://www.1964ears.com/products

1964 d手工幾好, 淘仔果d我驚整到鬼五馬六
teamhardcore 發表於 2015-8-15 12:12

我都試過上網玩下1964,可以upload張相做面都得,好過癮。。
我都相信佢手功實好過淘嗰D。。
不過最平既V2我選埋面版都要五百幾美金,到時寄耳模DHL又要三,四百。。
touchwood要refit就仲大鑊。。
所以先十五十六。。