新手買耳機千7至二千到

各位師兄1.7k-2k有咩好耳機推介 ??
主要聽j pop同acg女聲多 亦有聽下acg bgm
另外 如果用手機聽320k mp3
買咁貴既耳機係唔係哂氣  ??
同埋係唔係一闊三大?又要買player同搵無損音樂檔先用得著呢d耳機
新手第一次想買好d既耳機 所以有好多問題問
謝謝

各位師兄1.7k-2k有咩好耳機推介 ??
主要聽j pop同acg女聲多 亦有聽下acg bgm
另外 如果用手機聽320k mp3
...
wingzero2425 發表於 2015-8-25 23:08

女毒im02 冇得輸, 答完q1

其實自己木木地耳, 自己試過其實真係分唔太到320 既mp3 同 flac
<320 我就聽到 320之上我真係要來回聽先分到
當然啦如果你金耳, 就可能會話:"_, 一聽就分到啦"

同埋如果你靜靜地聽, 同埋出街聽又會唔同
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... 3922&highlight=
順便俾個舊post 你睇睇啦

我覺得電話320同無損無分別, 雖然無貴耳機試

女毒im02 冇得輸, 答完q1

其實自己木木地耳, 自己試過其實真係分唔太到320 既mp3 同 flac
...
bbqaaq 發表於 2015-8-25 23:12

Thanks師兄
我上網睇好多人話im02好易斷針
係唔係真?同埋ue900女聲同bass都突出嗎?

Thanks師兄
我上網睇好多人話im02好易斷針
係唔係真?同埋ue900女聲同bass都突出嗎? ...
wingzero2425 發表於 2015-8-26 11:02

之前試果陣, 泛x d人同我講話曾經因為呢個呢個問題回收過
新果批改善左d

動鐵耳機多數都係bass弱人聲出
bass既話, im03 動鐵黎講算幾有力
900s/im02呢d 都係攻人聲多d, 所以你話人聲出既話, 900s 都唔差, 只係im02 特別最出
就算係535都係攻人聲

之前試果陣, 泛x d人同我講話曾經因為呢個呢個問題回收過
新果批改善左d

動鐵耳機多數都係bass弱人 ...
bbqaaq 發表於 2015-8-26 11:32

都係親身去試哂先知
師兄多數係邊到買同試?
上網睇價錢 行貨價都可以差幾百到一千
謝謝

都係親身去試哂先知
師兄多數係邊到買同試?
上網睇價錢 行貨價都可以差幾百到一千
謝謝 ...
wingzero2425 發表於 2015-8-26 13:32

我來來去去都係去果幾間試, 旺角耳機下午團
亦x->泛x->華x, 因為間間d 貨都唔同, 但前兩個會多d 俾你試
但最平多數係華x

我來來去去都係去果幾間試, 旺角耳機下午團
亦x->泛x->華x, 因為間間d 貨都唔同, 但前兩個會多d 俾 ...
bbqaaq 發表於 2015-8-26 13:50

Im03大既幾錢到?

Im03大既幾錢到?
wingzero2425 發表於 2015-8-26 14:17

IM03依家好貴,普遍市價係2500~3100
而且9月1號開始鐵三角耳機會加價差唔多15%,可能又會變得更貴

千7~2千聽女聲同JPOP既話,IM02同CKR9都唔錯
IM02人聲貼D把聲甜D,樂器同BASS就相對弱;
CKR9就相對平衡D,樂器都BASS都有,人聲就偏清新,但係都算貼耳
如果用手機直推,又冇咩無損歌既話,個人就比較推CKR9
IM02對音源幾有要求下,播320K音源唔靚既地方都會完全解析到出黎

然後記得用CKR9既話記得換個耳膠,佢原裝跟果個真係好廢