[開箱] SONY XBA-A2,A3,Z5 動鐵+動圈帶來意想不到的驚喜

第1代 : XBA-1,2,3,4 (動鐵)
第2代 : XBA-10,20,30,40 (動鐵)
第3代 : XBA-H1,H2,H3 (動鐵+動圈)
第4代 : XBA-A1AP,A2,A3,Z5 (動鐵+動圈)

XBA系列買過兩款:第二代XBA-30同第四代XBA-A2
初初第一次接觸動鐵時,俾XBA-30嘅分析力吸引住,聽多咗好多以前聽唔到嘅細節,一聽已經好滿意,但略嫌金屬聲過於強烈,Bass欠力度,一直聽咗年幾。今次SONY出到第四代動鐵+動圈,雖然已經推出咗成年,但話晒係新技術,我當然唔會錯過啦。XBA-A2阻抗為32 Ω,靈敏度108dB/mW,未用前一直以為32 Ω會好難推,但原來非常容易推,我用兩年前的Xperia ZR手機,著埋均衡器和Clear Bass,大約開到一半音量已經好足夠,反而有D懷疑係咪32 Ω ?

本人全部以自製的M4A 320 Kbps檔案做為聆聽音源,首先來一曲 張惠妹 [HQCD] A-Mei Acoustic Best精選碟中的"解脫",低音異常爽快,比起純動鐵的冇氣冇力低音好太多,然後再來一曲 [DSD] Forever Love - 34首動人國語精選情歌 梁靜茹的"Fly Away",細節、分析力及梁靜茹甜美的聲音令我感動,音場亦不俗 (不可與開放式比較),之後再來一曲Bertie Higgins的"Casablance",Wow!!! 收貨了。動鐵+動圈,能夠彌補動鐵的不足,令到整個聽感豐富得多,圓滑好多,低頻亦富有彈跳力,當然還有動鐵的高頻,分析力優點。同時可能因為XBA-A2的體積巨大,加上外殼內側有顆小氣孔關係,產生的音場比XBA-30要好。

對要求高的用家來說,可能認為XBA-A3或XBA-Z5才算好聲,別忘記高級earphone可能需要配合耳擴,一闊三大。相對XBA-A2能夠以手機推動,作為欣賞流行曲已經足夠。對我嚟講,已經收貨有餘。

睇番 ching 嘅列表,全部都係 hybrid 系列,sony 真係冇打算出 ex 系列嘅新野???

睇番 ching 嘅列表,全部都係 hybrid 系列,sony 真係冇打算出 ex 系列嘅新野???
gahqm 發表於 2015-8-30 20:34

誤會了,尾兩項先至係Hybrid

EX系列屬於鑑聽級,我買過MDR-EX500,以當時技術,音場真係好正

我幾鐘意A2 d聲又有得換線, 只係唔想玩到咁貴
最後買返同佢有d距離既A1AP算($9xx)
在sony試聽過EX650雖然細細粒但唔野少
後來search返原來係好野黎

好學唔學...個 外形 design 咁似 UE SF5pro /TF10Pro

我同 C Hing 一樣,聽咗 XBA-30 一、兩年,好滿意 ,唯人聲有點不足。

H 系列試聽後個人覺得完成度不足,skip 咗整代。

呢代入手了 A2 同 A3,A2人聲甜美,聽衛蘭係絶配,小品一流 。A3加擴後更上一層樓,聽 Live 動態非常好、音場闊大,可以好投入現場氣氛

Z5係真旗艦,我再認真試聽後幾乎有少少後悔無直入Z5,不過價格係 double A3,暫時作罷

我同 C Hing 一樣,聽咗 XBA-30 一、兩年,好滿意  ,唯人聲有點不足。

H 系列試聽後個人覺得完成 ...
Fizzy 發表於 2015-8-30 22:49

想問A3重唔重? 可唔可以換線後唔反轉入耳而垂直入耳?

想問A3重唔重? 可唔可以換線後唔反轉入耳而垂直入耳?
kcyipgar 發表於 2015-8-30 23:08

重,但用正常方式繞耳戴的話,可以接受。

垂直入耳的話,要將L、R兩個單元左右對調,我試過,聲音有變,不建議。

其實我戴眼鏡,一直好抗拒繞耳,有對 Westone 同 DBA-02 一直放晌櫃無用,所以先入A2,A3係我第一對可以接受到的繞耳,佢個記憶耳掛表面好滑,接觸皮膚無不適感,而且穏,令我改觀了。依家已經改埋用 Sony 條升級線 MUC-M12SM1,掛耳位無特別耳掛構造,原來仲好,更啱我戴眼鏡的。

我幾鐘意A2 d聲又有得換線, 只係唔想玩到咁貴
最後買返同佢有d距離既A1AP算($9xx)
在sony試聽過EX650雖然細 ...
da87 發表於 2015-8-30 22:02

A1冇咗個超高音,亦唔納入Hi-Res系列,我冇聽過呀,想問下音色如何?
至於EX650不被納入鑑聽級,估計同以往EX系列有距離

重,但用正常方式繞耳戴的話,可以接受。

垂直入耳的話,要將L、R兩個單元左右對調,我試過,聲音有變, ...
Fizzy 發表於 2015-8-30 23:53

好多謝分享你的用家經驗,我亦係因為戴眼鏡,所以一直唔想接觸繞耳型號,根據你講法,睇嚟A3真係唔適合垂直入耳了。
至於A3音色係點呢?用手機推到嗎?