新手DAP選購問題

新手想試下買部DAP用下,舊時都係用IP6去聽。耳機方面其實都係雞野(RHA 750I同隻BEAT STUDIO WIRELESS)
想問下有無邊部DAP好用?
聽開日本ACG(8成女聲,2成男聲/組合),其他就廣東歌/國語歌多,極少量外國歌。格式係FLAC或WAV,仲有320K MP3 (我都想搵WAV,ACG D歌有D真係無WAV~.~)

試過部TEAC HA-P90 同 X5 ,但唔知點解覺得X5無P90咁順耳...但始終我無帶自己歌去試。
睇中左AK 100II但未搵到地方試..百記入果D歌唔岩我聽~.~..另外SONY部ZX100同部DX90唔知得唔得呢?

價錢方面預5000左右
各位高手指點下

另外其實想問下PLAYER做DAC會好過隨身擴做DAC架? 我有問過店員DAC俾PLAYER做,隨身擴搵D淨係做放大和推力為主就得。

新手想試下買部DAP用下,舊時都係用IP6去聽。耳機方面其實都係雞野(RHA 750I同隻BEAT STUDIO WIRELESS)
想 ...
RickyLuk 發表於 2015-10-6 15:45

hi ching, 小弟都係o岩o岩落坑既 ak100ii 用家, 幾樣野可以分享下...
1. 如果真係買DAP 聽 hi-res music 的話就預左要多花金錢係cd上rip wav, 或者係網站上購買high res music
2. 既然你係準備買dap的話,不妨先準備一張micro sd, 里面放好你平時聽既音樂後再去試, 可到大型既鋪頭試, 一般ak100ii, zx100, dx 等都有得試, 唔洗周圍走
3. 建議除左考慮音質外, 便攜性, 續航, UI, 未來升級路徑等都考慮其中
4. 個人聽感: zx100 係我買左ak100ii 之後先出既, 前兩日去試覺得zx100 同ak100ii 大致相近, zx100 音色較為明亮, 音樂既layer較ak100ii 明顯, 另外低頻控制都較好 (小弟都係新手, 形容未必咁好... 聽感呢d野無黑同白, 最近要自己試過覺得聽得開心舒服)
5. 最後至於配搭方面, 實在每個組合/個人口味都唔, 有人玩opt有人玩line, again, 建議到時兩樣都試下先

p.s. 百記ak100ii做緊中銀promo, 可以留意; zx100 係10月內買的話送原裝皮套
p.p.s. 如果ching有興趣ak100ii 二手的話可以搵我, 我果部買左唔夠兩個月

hi ching, 小弟都係o岩o岩落坑既 ak100ii 用家, 幾樣野可以分享下...
1. 如果真係買DAP 聽 hi-res m ...
jy02362014 發表於 2015-10-6 22:02

多謝師兄指點,HIGH RES我諗未必會聽住,一黎我主力聽開ACG HIGH RES應該好少,二黎佢個SIZE嚇死人~.~...我普通聽開16BIT既WAV / FLAC / AIFF。

MICROSD卡問緊人借..我本身無依種卡,唯有去鋪頭試人地D歌,但始終唔係自己聽開果D始終差DD。
UI方面國磚真係唔太識用..同埋聽聞國磚好似唔太穩定。

AK100II同SONY ZX100同DX90有地方可以試哂?我未見到有地方有齊3隻機,我都係睇POST話ZX100音染幾岩聽流行曲想試下,AK100ii就係百記試過佢D歌,但全部HI-RES同無日文歌,試唔清楚。

新手唔明OPT同LINE,器材同線既意思?? 我淨係識聽聲做AB TEST邊個岩我D。其他仲係一舊雲

多謝師兄指點,HIGH RES我諗未必會聽住,一黎我主力聽開ACG HIGH RES應該好少,二黎佢個SIZE嚇死人~.~... ...
RickyLuk 發表於 2015-10-7 10:47

microsd 卡 64gb 一張都係二百樓下, 咪買張黎試歌用囉... 橫掂遲早都要買~ 好過因為試歌問題買錯機因少失大...
試機可以試下去旺角熊仔, 至少AK100ii, zx100 都有, dx 就唔記得有無
因為我自己都有聽jpop, 一般係信和都會搵到碟... 我見其他師兄可能會係網站買ACG CD ship番黎香港... 如果買部DAP黎聽MP3 好似無咩作用...
選擇用dap/amp 解碼取決你用點駁d線(DAP->{中間呢條線}AMP->earphone), optical (光纖線) 係amp 解碼, line (3.5 TO 3.5) 係dap解碼

***新手初入坑, 以個人聽感為準, 有錯請其他CHING指正

玩到5000果d價位直接買dac+amp一體機仲好,轉盤用iphone得啦

http://www.e-earphone.jp/shopbrand/010/P/

microsd 卡 64gb 一張都係二百樓下, 咪買張黎試歌用囉... 橫掂遲早都要買~ 好過因為試歌問題買錯機 ...
jy02362014 發表於 2015-10-7 11:38

THANKS師兄回覆

熊仔係邊架

SD卡係咪sdxc sdhc 2隻係咪而家都SUPPORT到? 我淨係搵到SONY個網寫清楚有SUPPORT。FORMAT格式有無規定邊種?

其實用DAP解碼係咪唔會再買AMP做解碼,只需買個大力D既AMP推耳機?

Cheap cheap pha 1a 都唔會差過zx100, 接iphone聽歌,打機,睇愛情片都得,不過電唔夠長氣係真既

玩到5000果d價位直接買dac+amp一體機仲好,轉盤用iphone得啦

http://www.e-earphone.jp/shopbrand/010/P/ ...
teamhardcore 發表於 2015-10-7 11:40

初頭有諗過IPHONE塔AMP,但容量方面未必長期SUPPORT到。所以想轉部聽歌獨立既機,之前有睇安橋部HA02...D音感覺好差~.~....反而SONY部PHA02塔番SONY個MDR-100AAP效果幾好。

https://www.google.com.hk/search?q=xpa700&client=ms-android-samsung&prmd=imnv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMI_fHrqLuvyAIVg9umCh2vcArb&biw=360&bih=559#imgrc=DFHZfYWtKBl5mM%3A

上網睇到人地咁玩

Cheap cheap pha 1a 都唔會差過zx100, 接iphone聽歌,打機,睇愛情片都得,不過電唔夠長氣係真既 ...
teamhardcore 發表於 2015-10-7 11:53

暫時換機原因其中一個容量問題。買部IPOD TOUCH又同部DAP差不多價錢。