香港係咪好小鋪有Stax賣?

對SRS-002有興趣,但好似靜係見過一間有賣,上網找都係得台灣同日本有資料

舊代理又貴又唔好服務,因為以往好多店也唔入。Stax 賣了比大陸漫步者後,漫步者剛拿回香港代理權,因此剛開始香港有返 stax。不過價錢還是比日本貴不少

之前見DMA都算有幾隻型號睇下... 唔知家陣仲有無

舊代理又貴又唔好服務,因為以往好多店也唔入。Stax 賣了比大陸漫步者後,漫步者剛拿回香港代理權,因此剛 ...
t1174-3 發表於 2015-10-8 11:51

咁咪試完再上網買囉

咁咪又好快冇晒d stax demo 囉

邊到有Stax headphone試,靜電耳機有咩聽感

邊到有Stax headphone試,靜電耳機有咩聽感
(朗尼) 發表於 2015-10-13 20:47

本人第一套買靜電耳機就係Stax Lambda Nova Classic(用到現在).
清澈透明,絕佳定位,廣闊音場,高分析力,細腻人聲等等.
而高低兩頻反應與延伸非常好,加上空間感,音樂感,聲音層次/密度/細節同樣優越.
當然以上是個人聽感,但每人聽感要求不同, ching自己去試下耳聽為實~

本人第一套買靜電耳機就係Stax Lambda Nova Classic(用到現在).
清澈透明,絕佳定位,廣闊音場,高分析力,細 ...
KOJI 發表於 2015-10-13 23:33

很同意師兄的聽感。
以前玩過Stax 4040,現在仍懷念那輕柔的聲線,女聲靚絕,遇到合適的老機器會再入。
同價位的Stax系統大多會比其他類耳機系統平衡、像真,而且耳機耳擴一套買,不需煩配搭,當然很發燒除外。例如入門amazon jp買套2170,淘個LPS供電,整體比不少同價位動圈系統好。
Stax人聲算是公認的優秀,不過要挑剔就是少了一點點血肉感/質感、帶點粗糙的那份真實感,有點不知怎形容…  這是最近玩老動圈給我的經驗。