[測試] LG V10, 我最滿意的流動聽歌裝置

個人認為,出街聽歌最緊要好聲之餘重要方便
方便就係唔洗帶多部磚頭出街,唔方便既話,送部ak380比我都唔想用

V10 係用 ESS 9018K2M DAC + ESS 9602 Amp
粒Dac唔洗多介紹啦,公認數一數二地好
Source: http://www.esstech.com/files/231 ... lease_0-01-2015.pdf

反而粒Amp比較新鮮,係ESS公司既新產品,設計係類似 TI TPA6120A2,可以用簡單的低壓電源,都做到失真低,高輸出的效果
用HD800試推力,音量可以做到非常足夠既110db, 正常聽野既音量唔洗開盡,音質就後話,雖然v10推800音質很一般,但係手提機黎講,我認為已經非常之好 (對比Le Max, Mi Note Pro, iPhone)
不過HD800只係用黎試推力,真正出街聽既,緊係用AKG K3003啦

總結黎講V10聽歌係非常好....不過缺點係,只有內置Music App才能用到 ES9018 DAC

HD800出街聽有咩問題,我有次坐巴士真係見過有個阿伯帶住隻HD800架

HD800出街聽有咩問題,我有次坐巴士真係見過有個阿伯帶住隻HD800架 ...
78952631 發表於 2015-10-29 02:35

冇話唔得既..不過800我覺得要用我部自砌既5KG 三隻環牛 Class A 先搞得掂

ESS   SABRE   9018   DAC   and   9602   Headphone   Amplifier

而家手機,dap, 乜鬼都用呢兩粒,pioneer同onkyo果兩部仲洗賣既

ESS   SABRE   9018   DAC   and   9602   Headphone   Amplifier

而家手機,dap, 乜鬼都用呢兩粒 ...
teamhardcore 發表於 2015-10-29 10:40

組合相同,但唔代表聲音係完全一樣

DAP 可能會:
在電源穩壓/濾波做得好d
輸出功率會大D
冇電話咁多干擾

不過對我個人黎講,都係方便最緊要
要認真聽歌,一定返屋企聽

當然dap會音質好d啦,但電話有8,9成功力既話,dap果5k用黎買第二樣仲有用既野好過啦

話時話我都想搞部v10水機玩下

跟機個music player做唔做到gapless播放?

個人認為,出街聽歌最緊要好聲之餘重要方便
方便就係唔洗帶多部磚頭出街,唔方便既話,送部ak380比我都唔想 ...
wongsimon 發表於 2015-10-29 02:04

師兄,公認好聲係ESS 9018(8聲道) , 非ESS9018 K2M (二聲道)

回覆 7# kinghung

es9018(8 channel)唔會响電話出現, 我都睇左一排電話,mi note, mx4pro,果d國貨我唔係咁鐘意

回覆  kinghung

es9018(8 channel)唔會响電話出現, 我都睇左一排電話,mi note, mx4pro,果d國貨我唔 ...
teamhardcore 發表於 2015-10-29 11:27

係呀,因為用電量太勁, 得X7用緊, 但公認好聲係呢粒 , 而非k2M版--->低用電量
點解舊Sony Discman 好聲,就係因電壓高(當然亦用電量高), 多數一慳電,音質都會打左折扣 (非常主觀)

電壓直接影響opamp既動態,但電話都係慳電的好